Art@Site www.artatsite.com André Volten Anthony Winkler Prins
Artist:

André Volten

Title:

Anthony Winkler Prins

Year:
1970
Adress:
Frederiksplein
Website:
www.buitenbeeldinbeeld.nl:
Ter herinnering aan Anthony Winkler Prins 1817 / 1908, grondlegger van de Nederlandse encyclopedie. Aangeboden aan de stad Amsterdam door uitgeverij Elsevier op 9 oktober 1970 ter gelegenheid van honderd jaar Winkler Prins encyclopediën. In de volksmond heet het beeld ‘de knakenpaal’ omdat het kunstwerk op een stapeling munten lijkt. In het pre-euro-tijdperk was knaak een bijnaam van de rijksdaalder, het twee-en-een-half guldenstuk.
Schilder vanaf 1946, beeldhouwer vanaf 1953. Volten maakt zich de techniek eigen op de scheepswerf van de Nederlandse Dok- en Scheepsbouwmaatschappij in Noord (NDSM). Van 1954 tot 1957 werkte hij daar als lasser, maar als er tijd was ging hij voor zichzelf experimenteren op de scheepswerf. Volten vestigde zich in 1950 in het industriegebied Buiksloterham, aan de Asterdwarsweg, waar hij tot zijn dood woonde en werkte. André Volten ontwikkelde zich in de jaren vijftig van een abstracte schilder tot een beeldhouwer, die gebruik maakte van geometrische vormen om tot constructivistische sculpturen te komen. Revolutionair, zeker voor Nederland, was Voltens vroege gebruik van ’niet-kunstzinnige’ industriële producten zoals ijzeren profielbalken, waaruit hij fragmenten sneed die hij tot open grote constructies laste. Hij behoorde in 1954 tot de oprichters van de Liga Nieuwe Beelden die als doel had, door samenwerking tussen beeldend kunstenaars en architecten, te komen tot een verbetering van de kwaliteit van het leven. André Volten heeft zeer veel kunstwerken in de openbare ruimte gerealiseerd. Hij droeg met zijn werk in belangrijke mate bij aan de integratie van beeldende kunst in de gebouwde omgeving. Voor zijn werk kreeg hij in 1996 de Oeuvreprijs van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. Begin 2002 kreeg André de opdracht om een beeld te vervaardigen ter gelegenheid van het huwelijk tussen Prins Willem-Alexander en Máxima voor de tuin van het echtpaar. Dit beeld is niet meer klaargekomen, hij overleed september 2002.

www.amsterdam.nl:
Het kunstwerk is gemaakt ter ere van Anthonie Winkler Prins 1817-1908, bekend van de naar hem genoemde Winkler Prins encyclopedie. Het beeld in de vorm van een hoge paal is uit schijven opgebouwd, waarbij het binnenste naar boven toe verloopt als een slinger. Het kunstwerk wordt van onderaf door drie in de grond verzonken schijnwerpers verlicht. André Volten (1925-2002) maakte geometrisch-abstracte beelden en behoorde tot de plaatsbepalende Nederlandse beeldhouwers van de naoorlogse generatie. De kunstwerken van Volten stellen niets voor en bestaan alleen uit geometrische figuren. Zijn kunstwerken hebben dan ook geen titels.

www.adambeeldenva1900.blogspot.nl:
Het monument voor de grondlegger van de Nederlandse encyclopedie Anthony Winkler Prins van André Volten werd op 9 oktober 1970 aan de stad Amsterdam aangeboden door uitgeverij Elsevier ter gelegenheid van honderd jaar Winkler Prins encyclopediën. Omdat het monument op het Frederiksplein vlak voor de Nederlandse Bank staat, werd het ook wel de ‘knakenpaal’ genoemd. Een ‘knaak’ was de bijnaam van de rijksdaalder (2 ½ gulden). In 2000 werd het monument aangepast. In het onderste deel van deze schijventoren werd de ruimte tussen de schijven met plastic randen dichtgemaakt. Kinderen dachten namelijk dat het een klimrek was en vielen regelmatig naar beneden.

www.kunstenpubliekeruimte.nl:
Het opvallend hoge Antony Winkler Prins-monument van Volten (1925 - 2002) op het Frederiksplein is een voorbeeld van zijn werkwijze. Het bestaat uit een hoge, cilindervormige zuil van roestvrij staal die is opgebouwd uit 54 gelijkvormige schijven, die op regelmatige afstand van elkaar zijn aangebracht. Voltens constructivistische sculpturen zijn meestal opgebouwd uit geometrische, repeterende vormen. Voorbeelden zijn de vele constructies van ijzeren balken in de jaren ‘60, zoals de 'Drie Staketselvormen' uit 1968 aan de oostoever van de Sloterplas in Slotervaart-Overtoomse Veld. Van de zuil op het Frederiksplein maakte Volten later variaties, te vinden in bijvoorbeeld de collectie van het Kröller-Müller Museum en het Groninger Museum.

www.wikipedia.org:
Volten werd geboren in het Westfriese Andijk en volgde in 1945 een korte opleiding in Amsterdam aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, maar vertrok in 1946 voor een periode van 4 jaar naar Brussel. Door zijn vriendenkring aldaar (onder anderen Josef Ongenae) ontwikkelde zich snel zijn belangstelling voor de abstracte kunst.
Na zijn terugkeer naar Amsterdam in 1950 werd hij van de abstract-expressionistische schilder die hij was een non-figuratief beeldhouwer, mede door zijn activiteiten als lasser op de scheepswerf van de NDSM in Amsterdam-Noord.
Vanaf 1953 en zeker na 1954, het jaar waarin hij medeoprichter was van de kunstenaarsgroep Liga Nieuw Beelden, behoorde Volten tot de groep beeldhouwers, die zich intensief bezighield met de rol van de kunst in de openbare ruimte.
Dit heeft talrijke constructivistische sculpturen opgeleverd in vele steden in Nederland en daarbuiten. Vanaf eind jaren zestig voerde Volten zijn beelden in toenemende mate uit in roestvast staal, vaak ook gebruikte hij graniet en cortenstaal.
Zijn oeuvre droeg in belangrijke mate bij aan de integratie van beeldende kunst in de publieke ruimte. In 1996 kreeg Volten voor zijn werk de belangrijke Oeuvreprijs van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. Zijn werken bevinden zich onder andere in de collecties van het Kröller-Müller Museum, het Lehmbruck-Museum in Duisburg, de Kunsthalle Mannheim in Mannheim en het Skulpturenmuseum Glaskasten in Marl.