Art@Site www.artatsite.com Jeanot Bürgi Eenheid in Verscheidenheid Utrecht
Artist:

Jeanot Bürgi

Title:

Eenheid in Verscheidenheid

Year:
1983
Adress:
Croeselaan, Rabobank
Website:
Een schijf in rust die volop in beweging blijkt te zijn
Pas na lang kijken zie ik hoe mooi dit kunstwerk is.
Een schijf wordt gevormd door geslepen brokken steen die bijna in elkaar passen. De achterkant is vrijwel vlak. Hier zijn grote en kleine delen, sterk gebogen en vlakke stukken. Het is spannend om te zien dat de fragmenten soms precies in elkaar passen maar soms ook naast elkaar uitkomen.
Aan de voorkant zijn dezelfde brokken steen, maar in andere verhoudingen en nu met diepte. Er is bijv. een ronde vorm die veel groter is geworden en diep uitgesleten is. Er is ook een vlak stuk dat nu naar voren springt.
Het lijkt of de delen van de steen van Bürgi aan de achterkant tezamen uit één geheel willen vormen. Aan de voorkant vormen de stukken een dynamisch geheel. Steeds weer zie je bij Eenheid in Verscheidenheid van Jeanot Bürgi lijnen die elkaar ontmoeten en volgen, vormen die elkaars restvorm zijn, sterk verschillende delen die een perfecte ronde schijf vormen.
By Theo, www.artatsite.com

www.rabobank.com:
"Eenheid in verscheidenheid", Jeanot Bürgi ('de Steen van Bürgi').

www.wikiwand.com:
Jeannot Bürgi werd in Wenen geboren als Igor Boris Charduchin. De ouders van Charduchin/Bürgi waren van Oekraïense afkomst. Bürgi's vader maakte deel uit van een Internationale Brigade tijdens de Spaanse Burgeroorlog, waar hij Bürgi's moeder leerde kennen die daar in een veldhospitaal werkte. Zijn ouders gingen in Wenen wonen, waar zijn vader een (verzets-)krant uitgaf voor Oekraïners. Volgens Bürgi was zijn geboorte 'een ongelukje'.
Twee maanden na zijn geboorte werden zijn ouders gearresteerd door de Duitsers. Daarna is niets meer van hen vernomen. Kort voor hun arrestatie brachten Bürgi's ouders hem onder bij een bevriende jurist in Wenen, waar hij woonde totdat hij in 1942 in een staatskinderhuis werd geplaatst. Na de oorlog werd Bürgi naar Zwitserland gestuurd voor herstel, omdat hij tuberculose bleek te hebben. Hij kwam in huis bij het kinderloze echtpaar Bürgi, werd door hen geadopteerd en kreeg als doopnaam Johannes. In 1954 werd hij naar een Franse kostschool gestuurd, waar zijn naam werd veranderd in Jeannot, 'de kleine Jan'.

www.utrecht.nl
Eenheid in verscheidenheid
1983 – Rabo Kunstcollectie Jeanot Bürgi (CH, 1939-2011)
De Zwitserse beeldhouwer Jeanot Bürgi heeft lang in Utrecht gewoond en daar veel consoles en reliëfs gemaakt die nu nog in de stad langs de grachten zichtbaar zijn.
Dit abstracte beeld dat uit steen is gehouwen, bestaat uit een aantal amorfe vormen die op puzzelstukken lijken. Tezamen vormen zij een cirkel. Het werk heet niet voor niets ‘Eenheid in verscheidenheid’; het staat voor het samengaan van uiteenlopende partijen en symboliseert zo de coöperatie.
Het werk markeerde tot 2007 de entree van de Rabobank. Het is nu weer terug op de Croeselaan. Het beeld staat opnieuw in de buurt van de entree.

www.utrecht.nl
In 2018 en 2019 is de Croeselaan opnieuw ingericht.
Bij de herinrichting vormde verduurzaming en circulair bouwen het uitgangspunt. Er werden zoveel mogelijk bestaande en herbruikbare grondstoffen, materialen en elementen uit de Croeselaan of de directe omgeving hergebruikt. Een van de keuzes in het ontwerp was het versterken van de groenstructuur. Met de plaatsing van kunstwerken is aan de kwaliteit van de groene middenberm een extra impuls gegeven.

www.digitalekunstkrant.nl:
n totaal staan er in het beeldenpark dertien werken, in uiteenlopende stijlen. Allemaal hebben ze een toegankelijk karakter en zijn ze behoorlijk fotogeniek. Niet geheel onbelangrijk in dit Instagramtijdperk. Met name Cartas Al Cielo van Alicia Framis heeft het in zich een Instagramlieveling te worden. De grote spiegelbol leent zich namelijk bij uitstek voor selfies.