Art@Site www.artatsite.com J. Christiaan Heydendijk Portes Fermées Hoorn
Artist:

J. Christiaan Heydendijk

Title:

Portes Fermées

Year:
1993
Adress:
Oostereiland
Website:
De rillingen gaan over mijn rug
Ben je klaar voor het kunstwerk Portes Femees van Christiaan Heydenrijk?
Dit beeld gaat over een grote impact op een mensenleven; over gevangenneming en misschien zelfs isolering. Is het mogelijk om dieper in te grijpen? Volgens mij is het verlies aan sociaal contact één van de meest traumatische ervaringen voor een mens. Wat zegt Portes Fermees hierover?
Het beeld heeft de vorm van een deur. De deur heeft een bijna regelmatig patroon van tralies. Toegegeven: de deur heeft een sleutelgat, maar het lijkt er niet op dat dit bedoeld is om ermee te openen.
Achter de tralies zijn verweerde zinken platen meedogenloos met spijkers aan elkaar geklonken. Aan de andere kant van de deur idem dito. De rillingen gaan over mijn rug. Wat een verwaarlozing, afsluiting, eenzaamheid, hardheid, geweld, hopeloosheid.
Portes Femees van Christiaan Heydenrijk gaat over straf en vergelding. Zou dit kunnen leiden tot inkeer, omkeer, verandering, maatschappelijke betrokkenheid? Ik vrees van niet.
Dit kunstwerk gaat naar mijn gevoel over een gevangeniswezen dat geen enkel gevoel heeft voor vergeving. Het is gesloten voor geloof, hoop en liefde.
By Theo, www.artatsite.com

www.christiaanheydenrijk.nl:
Thema "Gesloten Deuren/Portes Fermées" wordt door JChristiaan Heydenrijk sinds 1991 in beeld gebracht met tekeningen, zeefdrukken, (acryl)schilderijen, beelden.
De gesloten deur als metafoor voor (maatschappelijke) ontoegankelijkheid. Sluit de deur de toeschouwer buiten of wordt er achter de deur iets in toom gehouden? Is de gesloten deur een bescherming voor de buitenstaander of is het net omgekeerd? In de aanblik van de geslotenheid kan men de achterliggende wereld vaak vermoeden, nog afgezien van aan welke kant men zich bevindt.
De Deuren van Heydenrijk zijn monumenten. En die monumenten zijn enerzijds monumentaal en onverzettelijk, maar - en daarin schuilt een deel van de fascinatie - tevens intiem en sensitief. De beelden die in deze reeks verschenen en verschijnen vormen een samenhangend geheel, waarin vooral 'de verbeelding' het laatste woord heeft.
De deuren die de schilderijen en zeefdrukken bewvolken bestaan ook allen en in de titel neemt Heydenrijk de kijker mee naar Tsjechë, Denemarken, India, Rusland, Japan of Argentinië, naar vergeten hoekjes in eigen land, maar vooral naar Frankrijk. Het is duidelijk dat de kunstenaar in de eerste plaats zijn inspiratie in Pays de Nord en Normandië opdoet.

www.arti.nl:
Sinds 1991 is het vaste thema van Heydenrijk de Gesloten Deur, of zoals hij het zelf noemt 'Portes Fermées', daarmee het internationale aspect benadrukkend. Zijn reeks van schilderijen en beelden van de metafoor van geslotenheid begon hij in de tijd dat de muur viel en men de mond vol had over openheid en toenadering. Hij constateerde het opmerkelijke tegendeel en zag hoe men zich achter zijn barricades verschanste en met de hakken in het zand anderen uitsloot.
De Gesloten Deuren van Heydenrijk zijn soms een aanklacht, maar laten ook vaak de onzinnigheid van de afsluiting zien. Soms vormen zij een etalage van degene die zich erachter opstelt en soms zijn de deuren lachwekkend karakteristiek. Het belangrijkste dat JC met zijn werken wil bereiken, is de Verbeelding bij zijn kijkers oproepen. Want wat is er achter de deur?
De 'Portes Fermées' van JC zijn op zichzelf staande werken, maar zij bestaan ook werkelijk en in de titel neemt hij de kijker mee naar Frankrijk, Japan, Tsjechië, Argentinië, Tibet, Rusland of India. Het werk dat hij nu 'voor boven de schouw' maakt zal als titel 'Kwetsbaar Hindustan' hebben en laat een gevelpartij zien in Kochi-Mattancherry, een middelgrote stad langs de kust in het zuiden van India. Het werk is getekend in houtskool op linnen. Beeld: (Arie de Jong): JC Heydenrijk aan het werk in zijn atelier.

www.mijnwoordenboek.nl:
portes fermées: closed shop

www.stichtingindenbeginne.nl:
Langs de langgerekte kustlijn van Hoorn groeit een beeldenroute die een stevige wandeling rechtvaardigt. De organisatie achter deze route is stichting In Den Beginne, die regelmatig beeldhouwers uitnodigt om hun beelden te tonen.
De route begint vanaf schouwburg Het Park aan de Westerdijk en loopt door via de Vuurtoren op het Visserseiland, langs het Oostereiland, het Julianapark tot en met de Schelphoek aan de Schellinkhouterdijk. Thema van de doorlopende expositie is Land-Water-Dialoog.