Art@Site www.artatsite.com André Volten DIN 20 Enschede The Netherlands
Artist:

André Volten

Title:

DIN 20

Year:
1963
Adress:
Parkweg, Enschede
Website:
www.kunstnonstop.nl:
André Volten ontwikkelde zich in de jaren vijftig van een abstracte schilder tot een beeldhouwer, die gebruik maakte van geometrische vormen om tot constructivistische sculpturen te komen.
Revolutionair, zeker voor Nederland, was Voltens vroege gebruik van ’niet-kunstzinnige’ industriële producten zoals ijzeren profielbalken, waaruit hij fragmenten sneed die hij tot open grote constructies laste.
Voor dit beeld in het Volkspark maakte hij gebruik van zogenaamde I-profiel balken, waarvan hij ’plakken’ sneed om die samen te voegen tot reeksen die zowel in de breedte als in de hoogte uitdijen. Door de spiegeling van het water worden het ritme en de beweging van het plastiek versterkt.
Hij behoorde in 1954 tot de oprichters van de Liga Nieuwe Beelden die als doel had, door samenwerking tussen beeldend kunstenaars en architecten, te komen tot een verbetering van de kwaliteit van het leven. André Volten heeft zeer veel kunstwerken in de openbare ruimte gerealiseerd.
Hij droeg met zijn werk in belangrijke mate bij aan de integratie van beeldende kunst in de gebouwde omgeving. Voor zijn werk kreeg hij in 1996 de Oeuvreprijs van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst.

www.amsterdam.kunstwacht.nl:
André Volten was een kunstenaar die zijn werken veelal opbouwde uit eenvoudige vormen, zoals de kubus, kolom en bol. Voor dit kunstwerk gebruikte Volten H-balken met de industriële benaming DIN 20. Hij zaagde deze balken consequent af tot de vorm van een kubus.
Volten was vooruitstrevend door zijn gebruik van industriële materialen.
Met zijn beeldhouwkunst heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van kunst in de openbare ruimte in Nederland.

www.wikipedia.org:
Volten werd geboren in het Westfriese Andijk en volgde in 1945 een korte opleiding in Amsterdam aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, maar vertrok in 1946 voor een periode van 4 jaar naar Brussel. Door zijn vriendenkring aldaar (onder anderen Josef Ongenae) ontwikkelde zich snel zijn belangstelling voor de abstracte kunst.
Na zijn terugkeer naar Amsterdam in 1950 werd hij van de abstract-expressionistische schilder die hij was een non-figuratief beeldhouwer, mede door zijn activiteiten als lasser op de scheepswerf van de NDSM in Amsterdam-Noord.
Vanaf 1953 en zeker na 1954, het jaar waarin hij medeoprichter was van de kunstenaarsgroep Liga Nieuw Beelden, behoorde Volten tot de groep beeldhouwers, die zich intensief bezighield met de rol van de kunst in de openbare ruimte.
Dit heeft talrijke constructivistische sculpturen opgeleverd in vele steden in Nederland en daarbuiten. Vanaf eind jaren zestig voerde Volten zijn beelden in toenemende mate uit in roestvast staal, vaak ook gebruikte hij graniet en cortenstaal.
Zijn oeuvre droeg in belangrijke mate bij aan de integratie van beeldende kunst in de publieke ruimte. In 1996 kreeg Volten voor zijn werk de belangrijke Oeuvreprijs van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. Zijn werken bevinden zich onder andere in de collecties van het Kröller-Müller Museum, het Lehmbruck-Museum in Duisburg, de Kunsthalle Mannheim in Mannheim en het Skulpturenmuseum Glaskasten in Marl.