Art@Site www.artatsite.com Frederic Carasso De Boeg
Artist:

Frederic Carasso

Title:

De Boeg

Year:
1956
Adress:
Boompjeskade
Website:
www.4en5mei.nl:
Het Nationaal Koopvaardijmonument (ook bekend onder de naam 'De Boeg') in Rotterdam is een met blank Canadees aluminium bedekte staalconstructie, voorstellende een scheepsboeg die golven klieft. De sculptuur is geplaatst op een betonnen voetstuk. Voor het voetstuk is een bronzen beeldengroep geplaatst van vijf mannenfiguren die door een kabel verbonden zijn. Onder de kabel is in reliëf het kielzog van een schip aangebracht. Het gedenkteken is 45 meter hoog. Het voetstuk is 2 meter hoog en 13 meter breed.
Het monument staat symbool de triomfantelijke herrijzenis na de bevrijding. 'Met de beeldengroep heeft de beeldhouwer de gebrachte offers en betoonde moed, waarmede de Nederlandse koopvaardij ons land in de oorlog een voorbeeld is geweest, willen uitdrukken. De roerganger, drie andere zeelui en een verdronkene zijn verbonden in een het uiterste eisende krachtsinspanning. Onder de kabel, die deze band nog nader aanduidt is een reliëfpartij aangebracht, die min of meer aan een kielzog doet denken.'
De beeldengroep is in 1965 aan het monument toegevoegd om het menselijk element meer te doen gelden.

www.sculptureinternationalrotterdam.nl:
Een krijttekening van omstreeks 1950 is een eerste studie voor De Boeg. Het toont een abstract beeld waarin verschillende hoekige en ronde vormen gestapeld zijn en door elkaar heen steken. Een langgerekte driehoek torent er in de hoogte bovenuit. Het beeld oogt hier als een speelse collage van vormen, die hier en daar associaties met een schip oproepen, bijvoorbeeld een boeg, golven en een stoompijp. Carasso schetste het beeld op de kade, één van de bruggen over de Maas komt aan land onder het beeld.
Het definitieve ontwerp is van 1956; een houten beeld van 230 cm hoog dat afgewerkt is met metaaltape. Het model is in 2005 op een veiling gekocht door het Historisch Museum, Museum Boijmans van Beuningen en het Maritiem Museum voor 18.000 euro. Dit beeld is veel strakker en eenvoudiger van vorm dan de eerste studie. Het werd volgens ontwerp uitgevoerd en in 1957 werd De Boeg onthuld op de kade van de Leuvenhaven. Een aluminium zuil steekt als de boeg van een schip 46 meter hoog uit boven de hoekige golven van beton. Het beeld is veel harder van lijn dan de studie van begin jaren vijftig. Het geeft vooral uitdrukking aan het doorzettingsvermogen en de volharding van de zeelieden.
Al voor de onthulling was er veel discussie over het beeld. De stichting Nationaal Monument voor de Koopvaardij vroeg Carasso ‘het menselijke element meer te doen gelden’. Het zou enige tijd duren voordat de stichting en de kunstenaar het eens werden over welke vorm het menselijke zou moeten hebben. Pas in 1965 werd de beeldengroep aan de voet van het monument bijgeplaatst. De groep bestaat uit een roerganger, drie zeelieden en een verdronkene die met een touw aan elkaar en aan een deel van een schip vastzitten. Dicht bijeen vechten zij tegen het water. Naast de hoge golven en de boven hen uittorenende boeg komen de figuren desondanks wat nietig over.

www.bkor.nl:
Ter nagedachtenis aan de slachtoffers die op zee vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte Carasso het ‘Nationale Monument voor de Koopvaardij’. Het werk is 46 meter hoog en kreeg als titel De Boeg. Al voor de onthulling was er kritiek op het beeld en werd besloten een menselijk element aan het beeld toe te voegen. In 1965 werd daarom een groep bronzen figuren aan de voet van het beeld geplaatst. Op de basis van het monument staan de woorden ‘zij hielden koers’. Een krijttekening van omstreeks 1950 is een eerste studie voor De Boeg: een abstract beeld, waarin hoekige en ronde vormen gestapeld door elkaar heen steken. Een langgerekte driehoek torent er in de hoogte bovenuit. Het beeld oogt hier als een speelse collage van vormen, die hier en daar associaties met een schip oproepen, bijvoorbeeld een scheepsboeg, golven en een stoompijp. Carasso schetste het beeld op de kade, één van de bruggen over de Maas komt aan land onder het beeld. Het definitieve ontwerp is van 1956, de onthulling was in 1957.
Kunstenaar Frederico Carasso (Turijn, 1899 – Amsterdam, 1969) vluchtte voor het bewind van Mussolini richting Parijs en Brussel om uiteindelijk te belanden in Nederland. Hij begon in de jaren dertig met exposeren van tekeningen, fotocollages en sculpturen. Pas in Amsterdam kon hij zich echt als beeldhouwer ontplooien en werd hij opgenomen in de kring der Amsterdamse beeldhouwers. In 1938 exposeerde Carasso voor het eerst in Nederland. In 1956 werd hij benoemd tot hoogleraar in de beeldhouwkunst aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. De Boeg is zijn beroemdste werk.