Art@Site www.artatsite.com Klaas Gubbels In de Verte een Zwaan
Artist:

Klaas Gubbels

Title:

In de Verte een Zwaan

Year:
2011
Adress:
Provenierssingel
Website:
www.vandaagenmorgen.nl:
De kunstenaar, die momenteel weer in Arnhem woont, is het meest bekend met zijn stillevens van tafels, stoelen en koffiekannen. Gubbels heeft veel raakvlakken met internationaal bekende kunstenaars als Man Ray, Amedeo Modigliani, Giorgio Morandi, George Segal en Marcel Duchamp. Hij lijkt zeker door hun werken te zijn geïnspireerd of beïnvloed.

www.bkor.nl:
Het centrale motief in het werk van Klaas Gubbels is de koffiekan. Met minimale ingrepen roept hij daarmee telkens een ander beeld op. Hij werkt met eenvoudige vormen in strakke lijnen en opvallende kleuren. Enige humor is hem niet vreemd: drie gestapelde knaloranje koffiepotten doopte hij In de Verte een Zwaan. In Gubbels’ ogen harmonieert het knaloranje beeld perfect met het donker van het water en het groen van de bomen. Na voltooiing toonde hij zich opgetogen dat een waterhoen vlak achter het beeld ging nestelen en dat een tak van een treurwilg zich na een windbui over het beeld heeft gevleid.
Ahmed Harika (de toenmalige portefeuillehouder Kunst en Cultuur van de deelgemeente Noord) onthulde het kunstwerk. Hij sprak trotse woorden dat de deelgemeente opnieuw een hoogwaardig kunstwerk rijker is. Gubbels, die vooral schildert en in grafische technieken werkt, maakte nog niet eerder een beeld voor de openbare ruimte van Rotterdam.
Bij de onthulling vertelde ook hij trots te zijn een beeld te mogen maken op deze voor hem historische plek. Hij groeide op in deze buurt in de tijd dat Rotterdam nog in de wederopbouw verkeerde. Op verzoek van Gubbels, die in Arnhem woont, trad bij de onthulling Gerard Cox op – als kind hebben ze nog samen gevoetbald. Cox zong een aantal schlagers, zoals ‘Diep in mijn hart kan ik niet boos zijn op jou’ van Japie Valkhoff.

www.hollandsemeesters.info:
Het gewone, in de meest pure vorm die je kunt bedenken. De hoofrolspelers in het oeuvre van Klaas Gubbels (Rotterdam, 1934) zijn een koffiepot en een tafel. 'Ik heb een beperkt aantal onderwerpen. Ik ben eigenlijk bijna totaal intuïtief. Ik laat het op me afkomen. Alles, alles, alles.'
Gubbels zegt het eentonige uit te willen buiten. Dus is het onderwerp keer op keer hetzelfde. Het werk daarentegen is altijd anders. Gubbels verwoordt het als volgt wanneer hij spreekt over zijn serie Super saaie stillevens: 'Ik wil bewust dat saaie omdraaien. Dus dat het saaie iets is.'
Wat poets je wel weg en wat niet? Gubbels wikt en weegt of hij de houtskoollijnen, die soms naast de contouren van de geschilderde vlakken lopen, al dan niet weg moet halen. Hij is niet voor het mooier maken van een schilderij. 'Achterlijke, strenge regels' – Gubbels eigen woorden – weerhouden hem ervan. Een schilderij moet in principe blijven zoals het is; esthetiek mag geen leidraad zijn.