Art@Site www.artatsite.com Shinkichi Tajiri De Knoop
Artist:

Shinkichi Tajiri

Title:

De Knoop

Year:
1976
Adress:
Coolsingel
Website:
www.bkor.nl:
Tajiri heeft tientallen jaren kunstwerken in knoopvorm gemaakt. De knoop werd in de jaren negentig zijn handelsmerk genoemd.
Er zijn diverse betekenissen aan de knoop toegekend. Zo symboliseert het voor de één verbondenheid, omarming, harmonie en voor de ander een moeilijke situatie, een lastige kwestie, probleem of worsteling.
Voor weer anderen staat het voor een magisch symbool of voor spankracht. In de Japanse cultuur staat de knoop centraal in de erotische bondagecultus. De beeldhouwer: 'Ik wil dat mensen zelf betekenis kunnen geven aan mijn kunstwerken. Met mijn ‘knopen’ wil ik een helder statement maken, zorgen voor onmiddellijke communicatie tussen werk en beschouwer. De knoop is een fascinerende vorm van kracht en voor iedereen begrijpelijk. Het maakt niet uit of ik een knoop in Tokio of in de Braziliaanse jungle neerzet.'
De Amerikaanse beeldhouwer Shinkichi Tajiri (Los Angeles, 1923 – Baarlo, 2009), zoon van Japanse immigranten, volgde in 1940 zijn eerste beeldhouwlessen. Tijdens de oorlog vocht hij in Europa, waar hij nadien bleef en zich uiteindelijk vestigde in Parijs en nadien in Baarlo, Noord-Limburg. Van 1948 tot 1949 studeerde Tajiri in Parijs bij Ossip Zadkine. Daarna bij Fernand Léger en vervolgens aan de Académie de la Grande Chaumière. In diezelfde periode kwam hij in contact met de Cobra-groep, waarmee hij exposeerde in het Stedelijk Museum Amsterdam.
Nadat hij zich in 1956 in Nederland had gevestigd, exposeerde hij met Wessel Couzijn en Carel Visser onder auspiciën van De Nieuwe Ploeg. Hij deed mee aan verschillende edities van de Documenta in Kassel. Van 1969 tot 1989 was Tajiri hoogleraar aan de Hochschule für Bildende Künste in Berlijn.
Hij gold als een belangrijke Nederlandse beeldhouwer met een expressieve eigen stijl in sculpturen, die te zien zijn in museale omgeving en in de openbare ruimte.

www.buitenbeeldinbeeld.nl:
Tajiri heeft tientallen jaren kunstwerken in knoopvorm gemaakt, de knoop werd in de jaren negentig zijn handelsmerk genoemd. De beeldhouwer:"Ik wil dat mensen zelf betekenis kunnen geven aan mijn kunstwerken. Met mijn 'knopen' wil ik een helder statement maken, zorgen voor onmiddellijke communicatie tussen werk en beschouwer" en : 'De knoop is een fascinerende vorm van kracht, voor iedereen begrijpelijk. Het maakt niet uit of ik een knoop in Tokio of in de Braziliaanse jungle neerzet.'
Er zijn diverse betekenissen aan de knoop toegekend. Zo symboliseert het voor de één verbondenheid, omarming, harmonie en voor de ander een moeilijke situatie, een lastige kwestie, probleem of worsteling. Voor weer anderen staat het voor een magisch symbool of voor spankracht. In de Japanse cultuur staat de knoop centraal in de erotische bondagecultus.
Voor Tajiri had de verstrengeling een erotische, sensuele lading. Voor hem was de knoop in eerste instantie de verbeelding van een verstrengeling van geliefden, waarbij bondage in het spel kan zijn. Hij was niet de enige. Bij de opening van een grote overzichtstentoonstelling in 1993 sprak Jan Wolkers over 'lichamen van naakte godinnen van gene zijde, gevangen in Gordiaanse knopen, een lieflijke omsnoering, zacht als zeeschuim'.
Aan het begin van zijn ‘knopenperiode’ maakte Tajiri variaties op meervoudige knopen. In Rotterdam staat een beeld met vier verbonden knopen uit 1967 (titel: 4x2), op de Documenta in Kassel 1968 stond een beeld met acht knopen (titel: 8x3) en op het graf van zijn vrouw plaatste hij in 1969 een gedenkteken met vier verbonden knopen. Hij maakte in die tijd ook knopenkolommen. De kunstenaar verliet het concept van meervoudige knopen echter al snel en beperkte zich tot de enkelvoudige knoop, voornamelijk de overhand knot -de halve steek.