Art@Site www.artatsite.com Eric Claus Monument Willem Drees
Artist:

Eric Claus

Title:

Monument Willem Drees

Year:
1988
Adress:
Buitenhof
Website:
www.wikipedia.org:
Claus volgde een opleiding aan de Grafische School (1949-1952), de Rijksnormaalschool voor Tekenleraren (1952-1954) en de Rijksakademie van beeldende kunsten (1955-1960), alle in Amsterdam. Van 1979-1990 was hij hoogleraar aan de Rijksakademie.
Claus is een vertegenwoordiger van de hedendaagse klassieke beeldhouwkunst. Vanaf begin jaren 60 wordt zijn werk op veel plaatsen in Nederland in de openbare ruimte geïnstalleerd. Terugkerend motief zijn de figuren uit de commedia dell'arte, zoals de Luitspeler (1981) in Hoogezand. Hij maakte daarnaast onder andere het herinneringsmonument voor Willem Drees (1988) in Den Haag en het beeld Denken, kijken en doen voor het hoofdkantoor van de Rabobank (1990) in Utrecht.
Claus is ook medailleur, hij heeft diverse munten en penningen ontworpen. Een voorbeeld hiervan is de 10 gulden-munt met Jan Steen (1997). Sinds 2005 is de Colombina, de VSCD-prijs voor de beste vrouwelijke bijrol van het Nederlands theaterseizoen naar zijn ontwerp.

www.vanderkrogt.net:
Uit interview met Drees' kleinzoon Willem B. Drees in de Haagsche Courant, donderdag 18 juli 2002:
In 1988 werd in Den Haag een beeld van mijn grootvader, W. Drees sr., geplaatst. Het beeld, gemaakt door de kunstenaar Eric Claus, staat nu bij de toegang tot het Binnenhof. Het beeld kostte, inclusief plaatsen, tachtigduizend gulden. Die grens hadden de directeur van het Gemeentemuseum en de kunstenaar zich gesteld, in een tijd dat de kosten van een ander monument uit de hand liepen, en aan die grens hebben ze zich ook gehouden. Dit beeld staat op de goede plek. De afbeelding van Drees sr., uit zijn jaren als Haags wethouder, doet hem recht. De wijze waarop kunstenaar en initiatiefnemer zorgvuldige omgingen met gemeenschapsgeld paste bij de opvattingen van de afgebeelde persoon. Een prima geheel.

www.hofvijvermagazine.wordpress.com:
Bij de toegang tot het Binnenhof aan de Hofwegzijde staat een zeer herkenbaar stalen silhouet van oud-premier Willem Drees (1886-1988), die na de Tweede Wereldoorlog vele sociale wetten tot stand bracht, zoals de voorloper van de AOW (‘trekken van Drees’). Hij is afgebeeld zoals hij eruit zag in zijn jaren als wethouder in Den Haag (1919-1933). Al in het sterfjaar van Vadertje Drees kreeg Eric Claus (Haarlem, 1936) de opdracht voor het monument, dat aanvankelijk op de Dagelijkse Groenmarkt stond. Het portret van Drees wordt gevormd door diverse stalen elementen. Op de stalen pijlers die het omlijsten zijn bordjes aangebracht met de functies die Willem Drees bekleedde. In 1958 werd hij Minister van Staat en verscheen nog tot op zeer hoge leeftijd in kranten en op televisie om commentaar te geven op actuele politieke ontwikkelingen. Dat is de reden dat zelfs mensen van mijn generatie (1968) zich hem nog kunnen herinneren.

www.haarlemmermeeratlas.nl:
Weliswaar kan Claus met zijn bronzen beelden, waarin vaak letterlijk de boetserende hand te zien is, een klassieke beeldhouwer genoemd worden. Dat wil echter niet zeggen dat hij nieuwe middelen en vormen uit de weg gaat.
Zijn Willem Drees Monument uit 1986 aan het Haagse Buitenhof is opgebouwd uit stalen constructiebalken, die samen het profiel van de na-oorlogse staatsman vormen. Het kunstwerk is door het materiaalgebruik behalve een monument voor de PvdA politicus, een eerbetoon aan de arbeiders voor wie hij opkwam.