Art@Site www.artatsite.com Karin van Dam City Cells Amsterdam
Artist:

Karin van Dam

Title:

City Cells

Year:
2015
Adress:
ZuidOost, Arena
Website:
Kunstwerk met een bite
Grotere en kleinere kubusvormige elementen bevinden zich aan de bovenkant van zuilen. De kubussen zijn wit, hebben verschillende formaten, hebben scherpe tanden aan de binnenzijde en klitten aan elkaar. Eigenlijk moet ik geen kubus maar dodecaëder zeggen; we zien regelmatige twaalfvlakken.
De dodecaëders nodigen uit om de gekste fantasieën te maken. Is dit een nieuw elementair element dat wij altijd over het hoofd hebben gezien?
Willen de dodecaëders ons wijzen op complexe basiselementen die zich ontwikkelen en vermenigvuldigen? Wil de kunstenaar iets zeggen over de kenmerken van onze samenleving? Draait de wereld om chemische processen?
De scherpe rand is een opvallend element bij dit kunstwerk. De randen richten zich naar de binnenzijde. Duidt dit op gebroken vlakken zodat je binnenin de vorm kunt kijken? Duidt dit op een scherpte en zelfkritiek voor het innerlijk?
City Cells van Karin van Dam prikkelt de fantasie en heeft een bite.
Door Theo, www.artatsite.com

www.publicart.amsterdam.nl:
Natuurlijk is er ook nog het kunstwerk van Karin van Dam waar je nu onder staat, City Cells. Zij kreeg de opdracht om een kunstwerk te ontwerpen dat de Amsterdamse Poort met het stationsgebied en de ArenA Boulevard verbindt. De entree van de Amsterdamse Poort moest herkenbaarder worden, maar nog steeds een open en lichte doorgang blijven. Van Dam is daar goed in geslaagd. De open structuur laat veel licht door en vanuit de trein is het werk al zichtbaar. ’s Avonds wordt het werk verlicht. De vorm van de City Cells refereert onder andere aan de honingraatstructuur van de oude Bijlmerflats. De cellen zijn gebaseerd op de vorm van verschillende zaden en planten die in de zeventiende en achttiende eeuw door de VOC en de WIC naar Nederland zijn verscheept. De puntige uitsteeksels zijn naar binnen gekeerd zodat vogels niet op het kunstwerk kunnen zitten.
In het vernieuwde Amsterdam-Zuidoost is iedereen welkom, behalve de duif.r>
www.amsterdam.kunstwacht.nl:
Amsterdam Zuidoost is een plek waar mensen afkomstig uit de hele wereld wonen en werken. Deze interculturele identiteit was aanleiding voor kunstenaar Karin van Dam zich te laten inspireren door de verzameling zaden en planten uit de 17e en 18e eeuw in de Hortus Botanicus.
Deze verzameling is ontstaan als resultaat van de handel van Amsterdam met de Verenigde Oost-Indische Compagnie en West-Indische Compagnie. Zaden, planten en vruchten hebben onder een microscoop een specifieke vorm: een zogeheten dodecaëder. De dodecaëder is een geometrisch figuur met 12 vijfhoekige vlakken, 20 hoekpunten en 30 ribben en komt op allerlei manieren terug in de natuur. Het roept ook associaties op met het honingraatmotief van de oude Bijlmerflats.
Daarom verkoos Van Dam de dodecaëder als basisvorm voor City Cells. Het kunstwerk komt als het ware te zweven onder de onderdoorgang tussen Hoekenrode en winkelcentrum de Amsterdamse Poort en vormt zo een dynamische verbinding tussbeide. Bijzonder is dat het kunstwerk ’s avonds met behulp van licht van onderaf en binnenuit de omgeving accentueert.

www.boijmans.nl: Schets voor City-Cells, Bijlmer Arena Amsterdam
Potlood, hout, papier
Collage, Tweedimensionaal object, Kunstvoorwerp
Dit object is in het dep