Art@Site www.artatsite.com Hans Ittman De 4de Dimensie
Artist:

Hans Ittman

Title:

De 4de Dimensie

Year:
1959
Adress:
Europaboulevard
Website:
www.hansittmann.nl:
Hans Ittmann heeft in het tegen het gesloten geel gemetselde gevelvlak van het administratie- en woongedeelte van de centrale Zuid-Amstel in een metaalplastiek waarin hij door de zogenaamde ring van 'Meubius' (een omstreeks 1800 levende Duitse mathematicus) de functie van de telecommunicatie uitgebeeld.
Is dit een ontmoeting tussen kunst en techniek? Een impressie in mime en dans gebaseerd op werkbewegingen.
Met medewerking van de easthetisch adviseur der PTT, de Heer C.N. de Moor was het mogelijk voor deze drie centrales de beeldhouwers Lotti van der Gaag, Hans Ittmann en Henk Zweerus uit te nodigen om ieder voor zich in een plastiek het wezen van de telefoon en wat hiermede samengaat, uit te beelden.
De nauwe samenwerking tussen architect en beeldhouwen is hierbij opvallend. De plastieken kunnen niet zonder het gebouw, het gebouw niet zonder de plastiek.
Lotti van der Gaag zocht het boven de ingang van de telefooncentrale West-slotervaart in een vrije brons, ruig van structuur met 'een kleurige patine, primitief verwant aan strottenhoofd, oorschelp en vormen volgens insiders' sterk verwant aan de apparatuur. Lotti zegt 'niet alles hoeft verklaarbaar te zijn'.

www.buitenbeeldinbeeld.nl:
Vermoedelijk verbeeldt het werk van Ittman aan de centrale Zuid-Amstel een knooppunt van communicatielijnen.

www.wikipedia.org:
Hans Ittman (1914-1972). Ittman tekende van jongsaf aan, en blijft tekenen tijdens zijn studie rechten. Tot ontzetting van zijn notarisfamilie breekt hij die studie af om kunstenaar te worden. Met een beurs van de Franse staat studeert hij van 1946 tot 1949 aan de Parijse Ecole des Beaux Arts en daarnaast werkt hij op het atelier van Zadkine.
Ittman gebruikt een grote diversiteit aan stijlen en hij is een van de eerste kunstenaars in Nederland die draadplastieken maakt. Vooral het deformeren van menselijke vormen heeft zijn aandacht. Hij ijvert vurig voor de integratie van beeldende kunst en architectuur.

www.helpwandkunstopsporen.nl:
Vanaf 2007 is het pand niet meer in gebruik; Het kunstwerk is daamee in gevaar gekomen.

Translation
www.buitenbeeldinbeeld.nl:
Probably the work of Ittman represents to the Central South-Amstel a node of communication lines.

www.wikipedia.org:
Hans Ittman (1914-1972). Since signed Ittman, and continues to draw during his law studies. To the dismay of his notary family breaks he who study to become an artist. With a scholarship from the French State from 1946 to 1949 he studied at the Paris Ecole des Beaux Arts and he also works on the Studio of Zadkine.
Ittman used a wide variety of styles and he is one of the first artists in Netherlands that thread makes plastics. Especially the deform plastically and of human forms has its attention. He is campaigning fervently for the integration of the Visual Arts and architecture.

www.helpwandkunstopsporen.nl:
In 2007 the property is no longer in use. The artwork is thus strengthening their come in danger.