Art@Site www.artatsite.com unkown Man met Vioolkist
Artist:

unkown artist

Title:

Man met Vioolkist

Year:
1982
Adress:
Tweede Marnixplantsoen
Website:
www.adambeeldenva1900.blogspot.nl:
Van dezelfde anonieme kunstenaar die het Zagertje op het Leidsebosje maakte, is de Man met vioolkist in het Tweede Marnixplantsoen. Ook dit beeld werd hier zomaar op een nacht in 1982 geplaatst. Hij groet ons haastig in het voorbijgaan, alsof hij de tram moet halen.

www.wikipedia.org:
De blauwe vioolspeler is een geassembleerd metalen beeld in het Tweede Marnixplantsoen bij de Raampoortbrug (brug 165) in Amsterdam. Het beeld toont een ogenschijnlijk slechts uit kledingstukken bestaande gestalte, die met een vioolkist richting Marnixstraat lijkt te rennen. Het beeld wordt ook wel Man probeert lijn 10 te halen of Man met vioolkist genoemd.[1] Het beeld, dat werd geplaatst in 1982, is een tijd weggeweest voor restauratie, waarna het blauw terugkwam.
Dit beeld is, net als de andere beelden die worden toegeschreven aan De Onbekende Beeldhouwer, in alle stilte en anoniem geplaatst. De gemeente heeft de werken in eigendom ontvangen, op voorwaarde dat de identiteit van de kunstenaar niet bekend wordt gemaakt.

www.straatkunstprijs.nl:
Anneke Lissenberg:"Altijd als ik in de buurt kom kijk in naar De man met viookist op de hoek van het Tweede Marnixplantsoen en de Marnixstraat. Ik weet nog hoe verontwaardigd ik was toen hij plotseling was verdwenen. Hij staat voor het genereuze gebaar, zomaar door iemand neergezet, en ondanks zijn haast vormt hij een rustpunt, misschien wel omdat hij zijn hoofd thuis heeft gelaten."
De man met vioolkist (ook oneerbiedig de hollende man genoemd!) is het eerste anonieme beeld dat in de stad opdook van een serie van zes anonieme werken (Het Boomzagertje is een ander bekend werk uit deze reeks, zie nominatie). Het beeld is enige tijd vermist geweest, men dacht dat het was gestolen, maar stond plots weer op zijn plek, opgeknapt en blauw gemaakt.
Na allerlei geruchten (o.a. het gerucht dat koningin Beatrix de mysterieuze maker zou zijn) schrijft de gemeente Amsterdam in 2003: De afgelopen vijftien jaar is het Amsterdamse straatbeeld verfraaid met diverse plastieken van een onbekende kunstenaar. De verrassende bronzen en ijzeren beelden zijn zonder enige aankondiging in het holst van de nacht geplaatst door de maker. Inmiddels is bekend dat het gaat om een Amsterdammer die zijn brood verdient als medicus en in zijn vrije tijd kunstenaar is. De gemeente Amsterdam heeft deze werken in eigendom ontvangen, op voorwaarde dat de identiteit van de kunstenaar(s) niet bekend wordt gemaakt.
De man met vioolkist lijkt richting de Marnixstraat te rennen om tram 10 te halen, het beeld wordt daarom ook wel ‘man probeert lijn 10 ta halen’ genoemd. Voor zijn voet, nauwelijks te zien door de verkleuring, ligt een bananeschil.