Art@Site www.artatsite.com onbekend De Violist
Artist:

onbekend

Title:

De Violist

Year:
1991
Adress:
Stopera
Website:
www.buitenbeeldinbeeld.nl:
Bijgaande tekst: .
Muziek rijst op .
Zoals de paddestoel haar tere hoed.
stormachtig door de ruwe bosgrond steekt, .
zo rijst muziek uit diepten onberoerd.
omhoog met kracht, waardoor het marmer breekt. .
Eerst heeft de violist in zee gestaan. Met de golfslag tot zijn kin, maakte hij zijn muziek. Hij is verhuisd naar de Stopera waar hij tot zijn kin in de vloertegels staat. Bij de plaatsing van de vioolspeler stuitte het openbreken van de marmeren vloer aanvankelijk op de nodige weerstand. Er zou zelfs paniek zijn ontstaan, toen werd gesuggereerd dat dynamiet in het plafond van de ondergrondse parkeergarage waarschijnlijk de snelste manier was om een gat te maken.
Het beeld is een gezicht met uitgesproken hoge jukbeenderen, een gezicht met bekende trekken: het is een portret van Claus von Amsberg.
In 2003 en 2005 schrijft de gemeente Amsterdam: De afgelopen vijftien jaar is het Amsterdamse straatbeeld verfraaid met diverse plastieken van een onbekende kunstenaar. De verrassende bronzen en ijzeren beelden zijn zonder enige aankondiging in het holst van de nacht geplaatst door de maker. Inmiddels is bekend dat het gaat om een Amsterdammer die zijn brood verdient als medicus en in zijn vrije tijd kunstenaar is. De gemeente Amsterdam heeft deze werken in eigendom ontvangen, op voorwaarde dat de identiteit van de kunstenaar(s) niet bekend wordt gemaakt.