Art@Site www.artatsite.com Adriaan Rees Boom Van Hyppocrates
Artist:

Adriaan Rees

Title:

Boom Van Hyppocrates

Year:
2007
Adress:
Corfuplantsoen
Website:
www.amsterdam.nl:
Adriaan Rees liet zich voor dit kunstwerk inspireren door de straatnamen in deze buurt. Op het Corfuplein plaatste Rees een boom van keramiek, waarmee hij verwijst naar een plataan op het Griekse eiland Kos. Onder deze plataan zou Hippocrates ruim 2.400 jaar geleden zijn leerlingen in geneeskunde hebben onderwezen. Hier in de Aker kunnen voorbijgangers op de traptreden plaatsnemen en gesprekken voeren zoals Hippocrates.
Rees is gespecialiseerd in grote keramieken sculpturen in de openbare ruimte. Ook bij het Stadspark Osdorp in Nieuw-West, zijn keramische werken van zijn hand te vinden.

www.buitenbeeldinbeeld.nl:
Tekst op de sokkel: 'Observeer alles. Een groot deel van de Kunst is, meen ik, alles observeren'. Een uitspraak afgeleid van de filosofie van Aristoteles (384-322 v Chr). Deze filosoof ging uit van waarneembare verschijnselen. Hij was een generatie jonger dan de arts Hippocrates van Kos (460-377 v Chr).
Op het Griekse eiland Kos op het pleintje in het centrum van de stad staat een oeroude plataan. De stam heeft een diameter van ongeveer 12 meter en zijn takken worden ondersteund. Het zou gaan om de boom waar de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates 2400 jaar geleden les heeft gegeven aan zijn studenten. Ook apostel Paulus zou tijdens een van zijn buitenlandse reizen in zijn schaduw het Christendom hebben gepredikt. Een byzondere boom dus, een centrum van samenkomst.
Een blauwe naamgenoot is geplaatst op het Corfuplein langs de Cycladenlaan. Op de trappen onder de boom is gelegenheid voor samenkomst in het zonnetje, voor wijze gesprekken, observeren of gewoon hangen.

www.frankbezemer.com:
Inspired by the tree on the Isle of Kos where Hippocrates and his pupils met. One of the tree branches turns into brains.
The material used is clay. First the sculpture was cut up into 310 parts, which were then hollowed out. The individual parts were joint together on the spot with concrete and iron.