Art@Site www.artatsite.com Lorenzo Bartolini La Carita' Educatrice
Artist:

Lorenzo Bartolini

Title:

La Carita' Educatrice

Year:
1824
Adress:
Galleria Palatina
Website:
Combinatie van twee stijlen
In Educatrice heeft Lorenzo Bartolini twee stijlen gecombineerd: de Neo-Classisistische stijl en de Romantische stijl. In de Neo-Classisistische stijl zijn er strenge regels die voortkomen uit de klassieke Oudheid. In de Romantische stijl is het belangrijk dat emoties herkenbaar zijn.
Het heeft geen zin om dit kunstwerk te beoordelen vanuit onze hedendaagse visie. Ik doe een poging om te beoordelen volgens de oude stijlen.
In de Neo-Classisistische stijl zijn emoties bedekt. Dit zie je aan een gezicht dat een botox-behandeling lijkt te hebben gehad. Geen wenkbrauw, geen mond, geen ogen die een emotie uitstraalt. De vrouw voldoet perfect aan de regels. Een dromerige blik naar voren. Een perfecte strakke wang tegen het lieve kind. Een klein strak mondje. Een slap handje op de schouder van de puber.
Maar dan gaan we nu naar de puber en de baby. Bij de puber zie emoties als argwaan, kritiek, kracht. Dit is voldoet geheel aan de regels van de Romantiek.
De baby houdt het midden tussen de Neo-Classistische en de Romantische stijl. De emoties zijn klein. Volgens mij zie ik tederheid, zoals het hoofdje volledig verstopt is in haar hals. Het pruilmondje wijst duidelijker op een emotie (ontspanning, behaaglijkheid).
Door Theo, www.artatsite.com