Art@Site www.artatsite.com Filippo Brunelleschi Crocifisso Ligneo, Wooden Crucifix
Artist:

Filippo Brunelleschi

Title:

Crocifisso Ligneo, Wooden Crucifix

Year:
1415
Adress:
Santa Maria Novella
Website:
Leeft Jezus nog of is Hij dood?
Na mijn eerste blik op dit beeld schrik ik een beetje. Omdat Jezus een waskleurige huid heeft, vrees ik dat hij dood is.
Toch put ik hoop uit zijn houding. Zijn houding is niet ineen gezakt; misschien heeft hij voldoende kracht om zich op te richten. Hij lijkt schuin voor zich uit te kijken, het hoofd ligt niet op de schouder. De schouders liggen hoog. Het bloed is rood en lijkt nog te stromen.
Dit kunstwerk is realistisch, ook al zijn de armen en de benen extreem lang. De positie van de pezen, spieren, ribben kloppen in grote lijnen. Voor een kunstwerk uit de Renaissance is dit een meesterwerk.
Dit kunstwerk is gemaakt aan het begin van de Renaissance, de Gotische periode is nét voorbij. In de gotiek komen beelden enigszins tot leven: aan kleine details in de stijve lichamen herken je enigszins de houdingen van ontspanning, verkramping.
Tijdens de Renaissance grijpt men terug naar de klassieke Oudheid, waarin de houdingen duidelijk zijn en waarin emoties enigszins voelbaar zijn door details in de houding, in de gelaatsuitdrukking. Aangespannen spieren kunnen duiden op een krachtsinspanning.
Naar mijn gevoel is Crocifisso Ligneo van Filippo Brunellleschi iets meer Gotisch dan Renaissance. Het stijve lichaam wijst erop dat het lichaam dood is. Een aantal details zoals de houding van het hoofd, de gespannen armen, de positie van de schouders doet vermoeden dat een levende persoon wordt uitgebeeld.
Door Theo, www.artatsite.com