Art@Site www.artatsite.com Donato di Niccolò di Betto Bardi Donatello Profeti
Artist:

Donato di Niccolò di Betto Bardi Donatello

Title:

Profeti

Year:
1435
Adress:
Museo dell'Opera del Duomo
Website:
Slecht nieuws van een profeet
Eerst een ‘weetje’ vooraf: de profeet herken je aan de strook papier (een boek) dat hij draagt. Dit boek zie je ergens verstopt tussen de plooien van het kleed.
De plooien zijn diep en gaan alle kanten op. Wat zou de kunstenaar willen zeggen met deze plooien?
Volgens mij heeft de profeet véél emoties. Dit zie ik ook aan de linkerhand die in zijn been knijpt. Dit zou ik alleen doen als ik gespannen ben en op het punt sta mijn emoties te uiten.
Donato di Niccolò di Betto Bardi Donatello wijkt op een knappe manier af van ‘contrapposto’. Contrapposto is natuurlijke en ook ontspannen houding. De profeet staat op zijn linkerbeen en draagt met zijn rechterhand; dit komt overeen met contrapposto. De afwijking zit erin dat de rechterbeen en linkerhand gespannen zijn (in plaats van ontspannen zoals bij contrapposto). Ook met dit detail wijst Donatello erop dat de profeet gespannen is.
En dan kijken we last but not least naar zijn hoofd. Het hoofd nijgt naar achteren met de kin omlaag, de wenkbrauwen zijn gefronst, de mond staat sip; dit alles wijst op afkeuring.
Door de gespannen houding in combinatie met het afkeurende gezicht kom ik tot de conclusie dat deze Profeti op het punt staat van een slecht nieuws bericht.
Door Theo, www.artatsite.com