Art@Site www.artatsite.com Hans Blank Stonehenge Boat Hoorn
Artist:

Hans Blank

Title:

Stonehenge Boat

Year:
2016
Adress:
Visserseiland
Website:
ontmoeting met ons primitieve zelf
Kun je nog herinneren dat je primitief leefde?
Weet je nog dat je op dorpelingen was aangewezen?
En op de goden bij angst voor noodweer, voor dood en voor honger? Dan maakte je stenen godenbeelden om je angsten te bezweren.
Je vervoersmiddel over water was een simpele schuit. Hiermee ving je verse vis om krachten op te doen.
Dat was je wereld: noodweer, dood, honger, goden, dorpelingen, jezelf.
In hoeverre is dit nog steeds je wereld? Heb je dorpelingen, angst, honger? Hans Blank confronteert ons hiermee met Stonehenge Boat.
By Theo, www.artatsite.com

www.buitenbeeldinbeeld.nl:
Boten en schepen zijn een terugkerend thema in het werk van Blank. Hij heeft zelf gevaren en gewoond op een tjalk, een binnenvaartschip, een kotter en een trawler. Ook is hij gefascineerd door de sagen en mythes van de Vikingen en Kelten. Over de sculptuur Stonehenge and boat heeft Blank gezegd dat het werk het mysterie symboliseert van het transport van de enorme stenen van Stonehenge.

www.artzaanstad.nl:
Hans Blank (Wormerveer, 1952 - 2019).
Hans Blank groeide op in Wormerveer. In 1976 studeerde hij af aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam.
In de eerste jaren na de academie maakte Blank veel beelden die geïnspireerd zijn op de Griekse mythologie. Na deze periode werkte Blank vaak met paarden en stieren als thema. Hierna zien we echter voornamelijk zijn liefde voor schepen en varen terugkomen in zijn werk.
Blank vaarde zelf en heeft door de jaren heen veel verschillende boten bevaren waaronder een tjalk, een binnenvaartschip, een viskotter en een trawler. Bij Blank staat het maritieme centraal.
Geïnspireerd door de eeuwige strijd op leven en dood tussen de mens en het zeewater als ook de mythes en sagen van de Vikingen en de Kelten creëert Blank robuuste en krachtige beeldhouwwerken. Zo zien we dodenschepen, arken van Noach, Keltische boten, Vikingschepen en dolende schepen in de mist. Blank interesseert zich ook voor de vergankelijkheid en het verval, de wrakken die door de natuur worden teruggenomen.
Blank maakt zijn werken niet vanuit een cultureel heimwee maar hij vertaalt de mythen en sagen naar een eigen beeldtaal. Wat zijn beelden gemeen hebben, is een geheimzinnige en onheilspellende sfeer.Hij werkte hoofdzakelijk in brons maar hakt ook zo nu en dan wel in steen. Hij woonde en werkte in Den Oever. Blank bracht echter ook veel tijd door in zijn atelier aan de zuidkust van Ierland. Blank’s werk was te zien op exposities in binnen- en buitenland, onder meer in Amerika, Frankrijk, Ierland en Denemarken.

www.wikipedia.org:
Werken in de openbare ruimte:
2003 - Schip met ballast, Midwoud
2005 - Vissersmonument, Den Oever
2007 - Horizon, Schokland
2007 - Scheepsbemanning, Maassluis
2008 - Zonder titel, Schokland
2008 - Zonder titel, Emmeloord

www.stichtingindenbeginne.nl:
Langs de langgerekte kustlijn van Hoorn groeit een beeldenroute die een stevige wandeling rechtvaardigt. De organisatie achter deze route is stichting In Den Beginne, die regelmatig beeldhouwers uitnodigt om hun beelden te tonen. De route begint vanaf schouwburg Het Park aan de Westerdijk en loopt door via de Vuurtoren op het Visserseiland, langs het Oostereiland, het Julianapark tot en met de Schelphoek aan de Schellinkhouterdijk. Thema van de doorlopende expositie is Land-Water-Dialoog.