Art@Site www.artatsite.com Adam Colton Liquid Light XL Leiden
Artist:

Adam Colton

Title:

Liquid Light XL

Year:
2015
Adress:
Hippocratespad, LUMC
Website:
Kijken naar het onzichtbare
Wat zien wij bij het kunstwerk Liquid Light XL van Adam Colton?
Ik zie iets stromen. Maar wat? En waarin? Dit lijkt op water dat in steen een route heeft uitgesleten. Maar hoe kunnen wij dit zien?
Hier gebeurt iets geks ... Het water heeft een route in onze atmosfeer uitgesleten.
Dit kan niet ... Dit kan alleen een kunstwerk. Het kunstwerk heeft in een doorzichtige ruimte iets onzichtbaars uitgesleten en dit proces zichtbaar gemaakt.
Wat zou Liquid Water hiermee zeggen? Misschien wijst het kunstwerk op het vele dat onzichtbaar is: de temperatuur, de beweging van lucht, een gedachte. een gevoel van een ander.
Dit kunstwerk doet mij even stil staan. Wat is voor mij vanzelfsprekend maar zie ik over het hoofd? Speelt er onbewust een gedachte in mijn hoofd? Zou ik een gevoel van een ander gemist kunnen hebben?
Liquid Light XL van Adam Colton doet mij even kijken naar het onzichtbare. By Theo, www.artatsite.com

www.lumc.nl:
De laatste jaren hebben Coltons beelden zich ontwikkeld in meer organisch gevormde sculpturen. De objecten vaak van kunststof als polyurethaan of aluminium noemt hij 'Blobs' ofwel klodder, bubbel. Inspiratie vindt hij in voorwerpen waarvan de vormen hem aanspreken. Dit kan een zwerfkei, schapenschedeltje of onderdeel van een eenvoudige keukenstoel zijn.
Hij transformeert deze objecten tot uiteindelijk abstracte, amorfe beelden ontstaan. Het aanvankelijke object van inspiratie is dan niet meer herkenbaar.
Zijn persoonlijke intuïtie is altijd de leidraad bij het ontstaansproces van zijn werk. Tegelijkertijd tonen zijn beelden een systematische, rationele werkwijze. Deze onderliggende tegenstelling tussen in wezen mens en natuur maken zijn beelden en tekeningen eindeloos intrigerend.

www.vbcn.nl:
De Engelse beeldhouwer en tekenaar Adam Colton (1957, Manchester) werkt sinds begin jaren tachtig in Nederland.
Zijn abstracte beelden zijn verwant aan de stroming van het minimalisme uit de jaren zestig. Hij werkt afwisselend met hout, steen, glas, gips, aluminium en brons.
Zijn beelden zijn het resultaat van een proces van transformatie. Inspiratie vindt hij in voorwerpen waarvan de organische vormen hem aanspreken. Dit kan een zwerfkei, schapenschedeltje of onderdeel van een eenvoudige keukenstoel zijn. Hij transformeert deze objecten tot uiteindelijk abstracte, amorfe beelden ontstaan. Het aanvankelijke object van inspiratie is dan niet meer herkenbaar. Zijn persoonlijke intuïtie is zijn leidraad bij het ontstaansproces.
Dit nieuwe beeld van Adam Colton, Liquid Light XL is onderdeel van de serie Liquid Lights. Deze bolvormige sculpturen zijn gemaakt van gepolijst aluminium en gaan over licht en ruimte.
Colton liet zich voor deze beelden inspireren door de organische vormen van vlokken (scheer) schuim die hij in het aluminium fixeerde. Onderzoek naar de lichtwerking van het oppervlak en de stroomlijning liggen ten grondslag aan deze beelden.
Een volumineus beeld met tegelijkertijd een sprankelende lichtheid kenmerkt dit nieuwe beeld Liquid Light XL.

www.wikipedia.org:
Colton werd geboren in Manchester en bezocht van 1975 tot 1980 the Camberwell School of Arts and Crafts in Londen. Aansluitend studeerde hij van 1980 tot 1981 aan de Manchester Polytechnic.
Hij vestigde zich in Nederland en vervolgde zijn studie bij Ateliers '63 in Haarlem. Colton ontving in 1987 de Charlotte van Pallandtprijs voor beeldhouwkunst en in 1991 de Sandbergprijs van het Amsterdamse Kunstenfonds.
De kunstenaar woont en werkt in Amsterdam en Haarlem.