Art@Site www.artatsite.com Ben Guntenaar Zonder Titel Leiden
Artist:

Ben Guntenaar

Title:

Zonder Titel

Year:
1980
Adress:
Einsteinweg
Website:
www.visitleiden.nl
Eeuwenlang hebben mensen beelden uit steen gehakt. Het ís ook een fascinerend proces om te zien: zo'n enorme steengroeve waar een groot, grof stuk uitgehakt wordt, waar later een sculptuur uit te voorschijn komt. Ben Guntenaar was zo'n beeldhouwer. Guntenaar bevrijdde overigens nauwelijks figuratieve beelden uit zo'n blok steen. Vooral zijn latere beelden zijn volledig abstract.
Guntenaar raakte in de loop van de tijd steeds meer gefascineerd door steen als een materiaal dat per definitie tijd in zich meedraagt. Het duurt immers letterlijk eeuwen voordat gesteente ontstaat. Daarnaast groeide zijn belangstelling voor de wijze waarop beeldhouwers over de hele wereld steen uit groeven hakten en daar beelden mee maakten. Vandaar dat Guntenaars beelden zich van figuratief en expressief naar totaal abstract, minimalistisch en architectonisch ontwikkelden. Een ontwikkeling (die van figuratief naar abstract) die overigens ook bij veel collega beeldhouwers plaatsvond in de jaren zestig. Bij Guntenaar had de abstractie tot doel je beter op de tijd van de steen en de werkwijzen van beeld- en steenhouwers te concentreren.
Guntenaar heeft daar elf blokken uit gezaagd en gekloofd. Een deel ervan is verschoven en los gemaakt, het andere deel is omgekeerd, verplaatst en aaneengesloten gebleven. Zo ontstonden er twee groepen, waarvan de oppervlakten verschillend zijn bewerkt. Uit respect voor de steenhouwer heeft Guntenaar ook diens naam in de steen gehakt: André Rougier - carrier.

www.wikipedia.org:
Guntenaar studeerde van 1942 tot 1945 beeldhouwkunst bij Jan Bronner aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam.
Hij werd in 1949 lid van de groepering Vrij Beelden en zijn werken uit die periode werden gekenmerkt door vloeiende, geabstraheerde vormen, verwant aan de werken van Hans Arp en Henry Moore.
Met de beeldhouwers Hans Verhulst, Carel Kneulman, Shinkichi Tajiri en Wessel Couzijn was hij medeoprichter van de, slechts kort bestaande, Groep Amsterdam.
Aanvankelijk werkte Guntenaar figuratief met de materialen hout, brons en zandsteen of travertijn, maar rond 1975 werd zijn stijl abstracter en minimalistischer.