Art@Site www.artatsite.com Nic Jonk Heracles met Hydra Utrecht
Artist:

Nic Jonk

Title:

Heracles met Hydra

Year:
1966
Adress:
Cortezlaan
Website:
www.catawiki.nl:
Het beeld genaamd: 'Heracles met Hydra' of 'Victory', is een van de weinige beeldhouwwerken van Jonk dat volstrekt uniek is. Voornamelijk vanwege zijn omvang.
Het is afgeleid van De Twaalf Werken van Heracles (Hercules) uit de Griekse mythologie - een reeks taken die Heracles moest vervullen als boetedoening voor het vermoorden van zijn zoon, dochter en vrouw nadat Hera (koningin van de goden) hem tot waanzin had gedreven.
Het beeld vertelt het verhaal van het tweede werk van Heracles. Heracles werd gestuurd om de Hydra van Lerna te vernietigen - een gigantische, negenkoppige waterslang die de moerassen van Lerna onveilig maakte. Hij werd gestuurd om haar te vernietigen, maar voor elke kop die hij afhakte kwamen er twee bij. Uiteindelijk verslaat Heracles Hydra met wat hulp, door de stompen er vanaf te branden, waardoor geen nieuwe koppen meer aangroeiden.
De strijd tussen Heracles en Hydra symboliseert het leven van Nic Jonk.

www.utrecht.nl
Op een obelisk-vormige sokkel bevindt zich een verregaand geabstraheerde mansfiguur die een slang in bedwang probeert te houden. Het beeld stelt de mythologische figuur Heracles met Hydra voor.

www.wikipedia.org:
Nic Jonk kwam uit een arm boerengezin en ging op 17-jarige leeftijd het reclamevak in.
In 1947 volgde hij een avondcursus aan de kunstnijverheidsschool in Amsterdam. Daar had hij Wessel Couzijn als leraar, die hem stimuleerde om verder te gaan. Eén dag per week vervolgde hij zijn opleiding tekenen aan de Rijksnormaalschool, eveneens te Amsterdam.
In 1949 was hij aanwezig bij de eerste Sonsbeektentoonstelling te Sonsbeek, Arnhem. Hij besloot naar aanleiding hiervan zich te gaan richten op beeldhouwkunst. In 1953 ging hij alsnog naar de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Drie jaar later stopte hij, teleurgesteld in de opleiding en begon hij voor zichzelf.
Van 1961 tot 1962 gaf Nic Jonk les aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in 's-Hertogenbosch. Daarna richtte hij samen met onder andere Wessel Couzijn en Mari Andriessen Ateliers '63 op waarvoor hij ook les ging geven tot 1966. In het schooljaar 1974-1975 gaf hij ook nog even les op de Gerrit Rietveld Academie.
In 1965 vestigde hij zich met zijn vrouw en zes kinderen in Grootschermer waar hij een beeldenpark inrichtte.