Art@Site www.artatsite.com Hannes Kuiper 1234567 Haarlem
Artist:

Hannes Kuiper

Title:

1234567

Year:
2002
Adress:
Station Spaarnwoude
Website:
www.haarlemsbeeld.nl:
Hannes Kuiper (1942) is een bekende Haarlemmer. De ietwat exentrieke kunstenaar staat vooral bekend om zijn vrolijke schilderwerk maar is daarnaast ook muzikant, en dichter. Hij omschrijft kunst als volgt: 'Kunst is het materialiseren van de verbeelding. Het maakt niet uit of dat schilderijen zijn, gedichten of muziek. Evenmin of het van voorbijgaande aard is. Liever wel zelfs. Dat schept weer ruimte voor nieuwe verbeelding.' Kuiper is vooral in Haarlem bekend, maar exposeert ook in andere steden.

www.spoorbeeld.nl:
Bij station Haarlem Spaarnwoude staat een hoog en kleurrijk beeld van Hannes Kuiper, 1234567 getiteld. Het is opgebouwd uit drie groen-wit geblokte pilaren op een hoge voet. Bovenop elke pilaar staat een groot object. Hierop zijn primaire kleuren en in een naïeve vormentaal een zon, een planeet, een groene ster, enkele gezichten en de cijfers 1234567 geschilderd. De contouren van het object volgt de afbeeldingen. De voorstellingen op de voor- en achterzijde zijn gespiegeld. Op de rechthoekige sokkel zijn platen gemonteerd. Hier schilderde Kuiper vier kippen in een vergelijkbare stijl. Verder zijn op de gehele sculptuur, ogen en pijlen te zien. Kuiper verbeeldde met dit werk de verhouding tussen mens en kosmos: een centraal thema in zijn werk.
Johannes Willem (Hannes) Kuiper (1945) maakt kleurrijke beelden en schilderijen. Ook maakt hij wandschilderingen en tekeningen. Hij is autodidact beeldend kunstenaar, dichter en muzikant. Een ander beeld van hem in de publieke ruimte van Haarlem is Vogels (1983).