Art@Site www.artatsite.com Cyril Lixenberg Constructie 3 Apeldoorn
Artist:

Cyril Lixenberg

Title:

Constructie 3

Year:
1978
Adress:
Verzetsstrijderspark, Marialust
Website:
Perfecte abstractie
Zijn dit twee vierkanten of twee cirkels?
Is dit een open of gesloten kunstwerk?
Is dit een complex of een eenvoudig werk?
Moet je Constructie 3 van Cyril Lixenberg in het horizontale vlak of onder een hoek bekijken?

Dit is een eenvoudig werk, dat zó efficiënt is dat het een complex werk lijkt. Het zijn twee perfecte cirkels met daarin een vierkant. Ze zijn op een slimme manier verkleind en samen gevoegd. Dit zijn zowel cirkels als vierkanten: driekwart van een cirkel is te zien en dan ook het vierkant.

Ik vind Constructie 3 van Cyril Lixenberg iets méér een gesloten dan open kunstwerk: doordat de buitenste restvorm cirkels zijn voelt het ingekeerd.
De opening zie je vanuit een specifieke hoek; dan zie je door de vierkante opening het fontein. Ook al heb je ruimtelijk inzicht; je ziet véél meer van het werk als het vanuit verschillende perspectieven wordt bekeken.
By Theo, www.artatsite.com

www.nrc.nl:
Cyril Lixenberg versiert de polder, heel Nederland eigenlijk, met kleurige driehoeken, cirkels en vierkanten. Komend voorjaar (1998) moeten de monotone straten van Dronten in de veranderd zijn in een grote openluchtgalerie.
Lixenberg maakt strenge geometrische kunst, een spel met elementaire vormen, dat al van kilometers afstand is waar te nemen, zowel van het water van het Ketelmeer als van het land dat hier oneindig, vlak en eentonig is en daarom een speels baken, een herkenningspunt heel goed kan gebruiken.
In de polders op de Zuiderzeebodem is het oog voortdurend op zoek naar een verticaal teken, een punt van visueel houvast, in Emmeloord is er zelfs speciaal voor dit effect een vrijstaande klokkentoren gebouwd, verder zijn er de kerktorens en een kunstwerk, hier en daar, en bomenrijen als 'windsingels' langs de wegen. Ze moeten voorkomen dat de automobilisten op die lange, rechte wegen in een soort gevaarlijke trance raken, zeker als in de zomer de warme lucht boven het asfalt gaat trillen en dan zelfs echte fata morgana's kan veroorzaken, bijvoorbeeld dat er grote plassen water op de kurkdroge weg liggen. Automobilisten wordt aangeraden er altijd groot licht te voeren, ook in de heldere zonneschijn, ter bestrijding van deze 'polderblindheid'. Doorbreking van de monotonie is dus van levensbelang.
Lixenberg maakt vormen die de voorbijganger op andere gedachten brengen, solide bakens in een zee van platte onzekerheid.
De laatste jaren zijn zijn beelden milder, speelser en kleuriger geworden. Met het ouder worden wordt Lixenbergs visie wat minder streng en hoekig. Vroeger vooral onverbiddellijke geometrie in cortenstaal en plexiglas, of in zeefdrukken, nu wat grilliger en toevalliger vormen. Vormen zoals die ontstaan bijvoorbeeld als je een blad papier vouwt en scheurt of verfrommelt, maar dan in staal. Kleur ging een belangrijker rol spelen. Dat lijkt in tegenstelling met een uitspraak van een jaar of wat terug.
'Ik ben geen kleurist', beweerde Lixenberg, een nog maar kort geleden tot Nederlander genaturaliseerde Engelsman die overigens al tientallen jaren tussen ons woont. Toen bedoelde hij ermee bij voorkeur het onbeschilderde metaal te gebruiken, nu dat hij zich beperkt tot de elementaire kleuren en dus geen mengkleuren toepast.

www.wikipedia.org:
Shalom (Cyril) Lixenberg (Londen, 5 juli 1932 - Amsterdam, 10 januari 2015) was een Brits-Nederlandse beeldhouwer, tekenaar en graficus.
Lixenberg werd in Londen geboren en bezocht daar van 1950 tot 1953 de Central School of Arts and Crafts. In 1954 studeerde hij in Parijs aan de École nationale supérieure des beaux-arts. Hij vestigde zich in 1959 in Nederland en woont en werkt sindsdien in Amsterdam. In de jaren zestig kocht hij een tweede woning in het Friese Hitzum en werkte vanaf die tijd beurtelings in Amsterdam en in Friesland. Lixenberg heeft in Nederland en internationaal naam gemaakt als geometrisch-abstracte beeldhouwer en grafisch kunstenaar.
Lixenberg is de vader van de fotografe Dana Lixenberg.