Art@Site www.artatsite.com Rinus Roelofs Bomen II Enschede The Netherlands
Artist:

Rinus Roelofs

Title:

Bomen II

Year:
1991
Adress:
Stationsplein, Enschede
Website:
Logisch met gevoelens
Wat is het heerlijk om controle te hebben.
De zuilen glimmen allemaal. Ze zijn even dik. Ze zijn geplaatst in een haaks grid en hoeken met een veelvoud van 56 graden.
De controle geeft mij ook energie. De lijnen zijn recht. De lijnen staan strak in het grid.
Dit is niet alleen een logisch kunstwerk. Het is ook een kunstwerk dat gerust stelt en energie geeft.
Door Theo, www.artatsite.com

www.tubantia.nl:
Wat kunstenaars maar zelden lukt lukte Rinus Roelofs wel. De Hengelose kunstenaar exposeert deze maand in het Museum Escher in het Paleis te Den Haag. „De hele wereld bestaat uit patronen.”
Hij pakt een wc-rol van een plank en begint te vouwen. Even later staat er een piramide op tafel met gelijke vlakken. „Als ik wil laten zien wat de kracht van wiskunde is, dan doe ik dit”, zegt Rinus Roelofs. „Laatst nog bij een lezing in Utrecht heb ik het publiek gevraagd om dit na te doen. Uiteindelijk zijn er maar weinigen die het lukt.”
Hij zit in zijn atelier in Hengelo Tuindorp. In een klein schuurtje met drie verdiepingen is hij dagelijks op zoek naar nieuwe wiskundige vormen. Een computer, op elke verdieping eentje, is het gereedschap waarvan hij zich bedient. Driehoeken, bolvormen, piramides, kubussen: Roelofs rekt ze uit, projecteert ze in de ruimte en maakt er beelden mee die elke verbeelding tarten.
„Wiskundige structuren vormen de basis van zo’n beetje alles. De hele wereld bestaat uit structuren en patronen. Als kind al was ik hierdoor gefascineerd. Ik wilde weten hoe de wereld in elkaar zit. Wat zit er achter de dingen die we om ons heen zien, welke structuren en patronen verbergen zich achter de wereld zoals wij die kennen? Je hoeft helemaal geen wiskundige zijn om je die vraag te stellen. Iedereen die wel eens een tegelvloertje heeft gelegd, weet waar ik het over heb. Zelfs een simpele muur in de badkamer heeft een structuur. Wiskunde helpt me om die patronen te doorgronden, om verder en dieper te kijken dan met je ogen. Escher besefte dat als geen ander. Zijn ongelofelijke oeuvre is er het tastbare bewijs van.”

www.tubantia.nl:
Van New York tot Hongkong: Rinus Roelofs is wereldberoemd buiten Hengelo
Waar heeft hij niet geëxposeerd? New York, Tokio, Hongkong en nu in Barcelona, Hengeloër Rinus Roelofs (65) wordt tot in wereldsteden uitgenodigd om zijn ‘structuren’ te laten zien. Vanaf zondag exposeert hij in HeArtGallery met kleinere sculpturen.

www.wikipedia.org: Leonardo da Vinci gebruikte deze figuur als basis voor een illustratie in een wiskundig werk van Luca Pacioli. Volgens de Nederlandse wiskundige Rinus Roelofs maakte hij daarbij een fout: de onderste piramide moet een driehoekig in plaats van vierkant grondvlak hebben.