Art@Site www.artatsite.com Rob Sweere On the Road The Netherlands
Artist:

Rob Sweere

Title:

On the Road

Year:
2011
Adress:
St.Agnetenweg, Nijmegen
Website:
Boeiend kunstwerk
Dit kunstwerk trekt aan. Ik wil erin kijken. Ik twijfel even of ik dit zal doen.
Ik draal even om maar geen besluit te hoeven nemen. Ineens zie ik aan de overkant van het water hetzelfde kunstwerk. Dit is sterk en dit overtuigt mij: ik kom dichterbij. Ik weet dat ik mij afhankelijk opstel van het kunstwerk, die bepaalt wat ik doe en zie.
Ovalen passen in elkaar en vanwege de kleiner wordende opening zal ik geklemd worden als in een fuik.
Wat zal er gebeuren tussen deze twee kunstwerken? Ik houd er rekening mee dat er met een passerend schip hetzelfde gebeurt als met mij.
Ik hoop dat de kapitein zichzelf heeft vast gebonden aan de mast, net zoals bij de bedwelmend mooi zingende sirenes in Odysseus.
Door Theo, www.artatsite.com

www.robsweere.com:
Two objects on both sides of the Maas-Waalkanaal. In 1920 the new canal split the village Neerbosch in two parts. The village has disappeared. The work On the Road creates a connection on the old road. Neerbosch, Nijmegen.
Sitting or standing on the artpiece you can connect with the people in the other object on the other side of the water.
Commissioned by the city of Nijmegen, The Netherlands. 2011.

www.thestorybehind.it:
Door de aanleg van het Maas-Waalkanaal in de twintiger jaren van de vorige eeuw werd het voormalige dorpje Neerbosch rigoureus door midden gedeeld en de Dorpsstraat, een eeuwenoude verbindingsweg, onherstelbaar onderbroken. Aan de oostzijde van het kanaal ontstond wijk Neerbosch-Oost. Het westelijk deel werd opgeslokt door stadsuitbreiding Lindenholt.
Dat de huidige Dorpsstraat in Neerbosch-Oost en de St. Agnetenweg in Lindenholt vroeger één Dorpsstraat waren, is slechts in kleine landschappelijke en architectonische details zichtbaar.
Al decennialang leeft de wens bij bewoners aan beide zijden van het kanaal, om iets van de oude verbinding opnieuw zichtbaar te maken.
In opdracht van de gemeente Nijmegen en in een nauwe samenwerking van een bewonerscommissie met de Commissie Beeldende Kunst Nijmegen is het kunstwerk ‘ON THE ROAD' van Rob Sweere tot stand gekomen.
Met het kunstwerk ‘On the Road’ realiseert Rob Sweere op denkbeeldige wijze een brug over het Maas-Waalkanaal. Een brug die er ooit effectief had kunnen of had moeten zijn. Het kunstwerk bestaat uit twee identieke delen die elk aan een oever van het kanaal tegenover elkaar opgesteld staan, daar waar de vroegere Dorpsstraat liep.
Zittend in het werk kijken we door het vizier naar de overkant en zien we ook degene die van daaruit naar ons kijkt. De toeschouwer maakt dus niet alleen contact met de persoon die eventueel pal voor hem zit, maar ook met degene die zich in een identieke situatie aan de overkant bevindt. Op die manier zien we door het werk heen, de Dorpsstraat van weleer.