Art@Site www.artatsite.com Daan Roosegaarde Dune 4.2
Artist:

Daan Roosegaarde

Title:

Dune 4.2

Year:
2009
Adress:
Watertorenweg 206
Website:
www.bkor.nl:
Dune 4.2 is een interactief landschap; een fusie van natuur en technologie bestaande uit kunstmatig helmgras, dat oplichtte op basis van de beweging van wandelaars. In dit kunstlandschap ervaarde de wandelaar natuur op een futuristische manier door te kijken, te wandelen en te beleven.
Op donderdag 29 oktober 2009 werd het kunstwerk op feestelijke wijze opgeleverd. Naar aanleiding van het bewonersinitiatief ‘Kunst in de Esch’, heeft het CBK Rotterdam besloten na een lang, maar vruchtbaar traject van onderzoek en gesprekken, het groene licht te geven voor de definitieve ontwerpfase van het project Dune 4.2 van Daan Roosegaarde.
De bewoners van de Esch hebben zelf voor Roosegaarde en dit werk gekozen, op basis van een schetsronde.
Dune 4.2 is een samenwerkingsproject van het CBK Rotterdam, Stichting Nieuwe Rotterdamse Cultuur en het bewonersinitiatief ‘Kunst in de Esch’. Het project was in 2007 onder de naam ‘Duin 4.1’ te zien in de Maastunnel, georganiseerd door Rotterdam 2007 – City of Architecture.
Na een langdurige testperiode is op 4 februari 2013 Dune 4.2 ontmanteld.
Daan Roosegaarde (Nieuwkoop, 1979) studeerde aan de Academie voor de Kunst en Industrie AKI Enschede en het Berlage Instituut in Rotterdam. Hij staat aan het hoofd van Studio Roosegaarde, een ontwerpstudio met vestigingen in Nederland en Shanghai.
Roosegaarde is betrokken bij New Dutch Digital Design, een kunstenaarscollectief dat de grenzen tussen de mens en cyberspace aftast.
Eén van de bekendste werken van Roosegaarde is Dune, een interactief korenveldlandschap dat uit honderden led-lampen bestaat die reageren op aanraken en geluid. De installatie stond onder meer in Tate Modern London, Stedelijk Museum Amsterdam, Rotterdam, Tokio en Hongkong.
Ook bekend zijn de projecten Smart Highway, interactieve snelwegen en het Van Gogh Fietspad in Eindhoven.

www.takeacharcoal.com:
Dune 4.2 is de permanente installatie langs de rivier de Maas in Rotterdam. Hier genieten veel inwoners van Rotterdam van hun dagelijkse 'lichtwandeling'. Fascinerend om te zien waar in deze 60 meter lange interactieve sculptuur zich mensen en misschien ook wel dieren, bevinden en te horen hoe het kunstwerk zich in geluid verbindt met de af en aanzwellende stroming van de Maas en de voetstappen van wandelaars.