Art@Site www.artatsite.com Kathrin Schlegel Der Stein des Weisen Rotterdam
Artist:

Kathrin Schlegel

Title:

Der Stein des Weisen

Year:
2018
Adress:
Erasmus Universiteit
Website:
www.kathrinschlegel.com:
Der Stein des Weisen consists of two elements: a monumental sculpture shaped like a thought or speech bubble that reflects its surroundings and the historical pedestal that carried Hendrick de Keyser’s statue of Erasmus for centuries.
After the original pedestal was replaced in 1964, it fell into oblivion and was left to disintegrate for fifty years until Schlegel revived the former carrier of the oldest public statue of the Netherlands, brought it back into the public sphere, to be preserved as a relic of a vivid history, within a modern constellation.
This witness of the changing perspectives on Erasmus over the past centuries is now the core of a new work of art that raises questions about the historical reception and actuality of Erasmus’s ideas, as well as the iconography of his image as a symbol of the city and the university.
The remaining footprint of the statue invites the beholder to follow in Erasmus’ footsteps, contemplate the philosopher’s thoughtsexamine his legacy. The title of the work literally refers to the pedestal that carried the famous Erasmus statue for nearly 300 years, i.e. the stone of the wise scholar, and it refers to lapis philosophorum – the ‘stone of the philosophers.’
Lapis philosophorum is the legendary alchemical substance capable of transforming base metals into noble metals. Traditionally, the quest for this impossible element symbolizes the humandesire for material wealth, as well as knowledge and enlightenment.
This permanent artwork was commissioned in the context of the large-scale transformation of the campus of the Erasmus University and developed in a stimulating multi-disciplinary discourse on transhistorical curating and the inclusion of cultural heritage in contemporary artworks.

www.bkor.nl:
Der Stein des Weisen bestaat uit een grote spiegelende sculptuur, die qua vorm het midden houdt tussen een spreek- en gedachtewolk, en de oorspronkelijke 17e eeuwse sokkel van Erasmus geplaatst in een grozen vitrine.
Het voetstuk is naast een grote spiegelende wolkvorm geplaatst, waardoor de toeschouwer en diens omgeving wordt weerspiegelt.
Stein des Weisen nodigt zo de toeschouwer uit om in de voetsporen van Erasmus te treden, de gedachten van de filosoof te overdenken en zijn nalatenschap opnieuw te overwegen. Bij de onthulling werd ook een publicatie gepresenteerd over het ontstaansproces, de context en betekenis van het kunstwerk.

www.taak.me:
De Erasmus Universiteit is een kunstwerk rijker. Der Stein des Weisen van Kathrin Schlegel bestaat uit de combinatie van een sokkel die vroeger een beeld van Erasmus droeg, en een monumentale sculptuur van RVS die het qua vorm midden houdt tussen een spreek- en gedachtewolk. Het gepolijste oppervlak van de sculptuur reflecteert de toeschouwer en de omgeving. Het ensemble nodigt de toeschouwer uit om in de voetstappen van Erasmus te treden, de gedachten van de filosoof te overdenken en zijn nalatenschap opnieuw te overwegen.

www.taak.me:
Kathrin Schlegel: 'De Erasmus Universiteit vroeg mij om een ontwerp te maken dat aansluit op de internationale academische context. Er moest iets groots en visueels komen: een landmark voor de nieuwe campus.'
'Het uitgangspunt werd de oude monumentale sokkel die het beroemde beeld van Erasmus van Hendrik de Keyser heeft gedragen tot na de Tweede Wereldoorlog. Ik ervaar deze originele sokkel als een soort archeologisch relict, dat impliciet vierhonderd jaar geschiedenis van Erasmus in relatie tot Rotterdam en de wereld verbeeldt. Door de sokkel opnieuw een functie te geven roept het werk vragen op over de receptiegeschiedenis van het gedachtengoed van Erasmus en van zijn beeltenis. Ik vind het interessant om een beladen, authentiek object op te nemen in een werk, om het op te waarderen en er nieuwe betekenissen aan toe te kennen.'

www.eur.nl:
De monumentale spreek/gedachtewolk versmelt met de campusomgeving door het spiegelende materiaal. Beschouwers zien zichzelf terug terwijl zij denkbeeldig in de voetsporen van Erasmus treden en worden daarmee uitgedaagd een eigen positie in te nemen ten opzichte van heden, verleden en wat nog in de toekomst besloten ligt.

www.bkor.nl:
Kathrin Schlegel (Nordhorn – Duitsland, 1977) studeerde aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede en aan de kunstacademie Münster in Duitsland. Vervolgens behaalde zij aan het Sandberg Instituut in Amsterdam haar master in Kunst en Openbare Ruimte. Haar werk bestaat uit subtiele ingrepen, audiovisuele en archiefprojecten tot ruimtevullende installaties en monumentale beelden in de openbare ruimte. Schlegel werkt in dialoog met een gegeven setting of locatie en legt daarin (vergeten) betekenissen bloot. Ze combineert hedendaagse technologieën met traditioneel vakmanschap. Haar werk biedt ruimte voor reflectie en draagt soms zelfs oplossingen aan. Sinds 2000 heeft ze in diverse landen geëxposeerd, zoals Nederland, Duitsland, Finland, China en de VS. Ze woont en werkt in Amsterdam.