Art@Site www.artatsite.com Kees Timmer Phoenix
Artist:

Kees Timmer

Title:

Phoenix

Year:
1959
Adress:
Delftseplein
Website:
www.bkor.nl:
De titel van het werk, Phoenix, is de mythische vogel, die uit de eigen as herrijst. Deze vogel staat symbool voor de wederopbouwperiode in Rotterdam na het bombardement.
Phoenix van Kees Timmer staat in de traditie van de wederopbouwbeelden, net zoals de sculptuur van Naum Gabo. Het werk laat zien wat voor getalenteerd beeldhouwer Timmer was. Hij had een lineaire stijl, die in dit ruimtelijke beeld ook duidelijk aanwezig is: met een combinatie van lijn en volume roept hij het basisidee op van een vogel die verrijst, een opwaartse beweging in de materialen en industrieel aandoende gladheid, die passen bij de moderne tijd.
Deze roestvrijstalen plastiek maakte Timmer voor de westelijke ingang van het Stationspostkantoor in 1959 en is typerend voor de sfeer waarin veel monumentale kunstenaars na de Tweede Wereldoorlog werkten. Het kunstwerk had vaak een -symbolische- verwantschap met de aard van de werkzaamheden van de opdrachtgever.
Het beeld werd in 2001 verplaatst naar de Gedempte Zalmhaven. In de daaropvolgende jaren is het Stationspostkantoor (ook wel Post CS-gebouw genaamd) gerestaureerd, waardoor het weer de meest wenselijke locatie werd voor de Phoenix. Mei 2010 is de sculptuur terug verhuisd naar zijn oorspronkelijke plek voor de entree van het gebouw, wat naast het Centraal Station ligt.
Kees Timmer (1903 – 1978) stond bekend om zijn monumentale werk. Hij beeldde vaak dieren af in schilderijen. Ook maakte hij circusscènes, straat- en markttaferelen. Timmer kreeg in 1973 een overzichtstentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen.