Art@Site www.artatsite.com Frans de Wit Vierkant Eiland in de Plas
Artist:

Frans de Wit

Title:

Vierkant Eiland in de Plas

Year:
1996
Adress:
Prinsenpark
Website:
www.fransdewit.com:
Vierkant eiland in de plas is een kunstwerk in een waterpartij in het Prinsenpark van de Rotterdamse deelgemeente Prins Alexander. In het midden van een betonnen constructie bevindt zich een vierkant. Dit gat symboliseert het laagste punt van Nederland: zeven meter beneden NAP. De constructie, van vierkant en cirkel, vormt een schaal met oplopende balken en meet 54 x 54 meter.

www.bkor.nl:
In het midden van de constellatie van vierkant en cirkel is een vierkant gat, dat de historisch laagste plaats van Nederland markeert: zeven meter beneden NAP.
Door de verschillende hoogten van de balken, de schuine ligging van de schaal, de verdraaiing van de balken ten opzichte van het looppad en de steeds wisselende achtergrond wordt de bezoeker telkens een ander beeld aangeboden.
Door de maatverhoudingen en de fysieke aanwezigheid brengt het beeld het gebied in balans. Het beeld draagt de basiskenmerken van meest primaire menselijke ordening, een schaalvorm op een vierkante basis. De schaalvorm is ontleend aan een Etruskische as-urn.
Frans de Wit ontwikkelde dit beeld in nauwe samenwerking met gemeentelijke diensten, (voormalige) deelgemeente Prins Alexander, investeerders en aannemers. Dit kunstwerk werd daardoor een bekroning op de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Prinsenland. In 1988 begon de ontwikkeling van deze woonwijk in het Rotterdamse stadsdeel Prins Alexander.
Deze architectonische sculptuur refereert aan de civieltechnische geschiedenis van Nederland en van Rotterdam in het bijzonder van land (droog) maken en houden, ‘op het laagste punt’. Het is een stedenbouwkundige variant op het klassieke monument.
Met rudimentaire beeldtaal formuleert Frans de Wit (Leiden, 1942 – 2004) een universeel verhaal van alle tijden en culturen, van mens en natuur. Zijn monumentale sculpturen – in Spaarnwoude en in Prins Alexander – zijn functioneel, beeldend en narratief.

www.architectuurgids.nl:
Beeldend kunstenaar Frans de Wit ontwierp eerder een klimwand in het Noord-Hollandse recreatiegebied Spaarnwoude en was betrokken bij het windscherm langs het Calandkanaal. Voor het laagste punt van Nederland (7 meter onder NAP) ontwierp hij een kunstmatig eiland in een plas in het Prinsenpark.
Op een betonnen plaat van 52 bij 52 meter, bereikbaar met twee smalle loopbruggen, ligt een betonnen schaal met een diameter van 30 meter.
De schaal is gekanteld en aan de kant van de Prinsenlaan opgetild tot 7,5 meter hoogte. In het midden van de schaal is een gat van drie bij drie meter met water. Rondom het beeld ligt een looppad van grote betonplaten.