Art@Site www.artatsite.com Theo ten Have Homomonument
Artist:

Theo ten Have

Title:

Homomonument

Year:
1993
Adress:
Koekamp
Website:
www.4en5mei.nl:
Het Homomonument in Den Haag is een metalen sculptuur van een lint. Het lint is halverwege geknoopt en heeft drie in elkaar overlopende kleuren: blauw, groen en roze.
De vorm en kleur van het monument zijn symbolisch voor een zelfbewust homoseksueel leven. Het blauw is de basis voor de bewustwording, groen is de kleur van de samenleving, de knopen erin symboliseren de conflicten en het omhoog reikende roze staat voor de bevrijding.
In 2015 is het monument verplaatst van zijn oorspronkelijke plaats bij de Wittebrug aan de Koninginnegracht naar de Koekamp bij de Koningskade. Het monument bevond zich namelijk eerst bij de openbare toiletten bij de keerlus voor Madurodam. Om die reden hebben COC Haaglanden, de Stichting Homomonument Den Haag Internationaal en de ontwerper van het monument zich vanaf 2010 ingezet voor een verplaatsing. Dit met als doel het monument een waardigere plek te geven centraler in de stad. Dit initiatief werd actief gesteund door gemeenteraadsleden Arjen Lakerveld (VVD) en Kim Waanders (D66) waardoor het Haagse college tot verplaatsing heeft besloten.

www.wikipedia.org:
Theo Cornelis ten Have (Lochem, 24 januari 1958) is een Nederlandse schilder, beeldhouwer en tekenaar.
Ten Have werd van 1976 tot 1981 opgeleid aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam. Hij kreeg in 1982 een stipendium van de Rotterdamse Kunststichting en bezocht in 1983, met een Italiaanse studiebeurs de gerenommeerde Accademia di Belle Arti di Brera in Milaan. Van 1984 tot 1985 studeerde hij met een Euro Teaching Fellowship van de Rotterdamse kunstacademie aan het Exeter College of Art and Design.
Vroege werken van ten Have verwijzen naar motieven van planten en thema's uit de mythologie; latere werken zijn geïnspireerd door de dans en het landschap. Ten Have is lid van de kunstenaarsvereniging Pulchri Studio in Den Haag.

www.coc.nl:
De feestelijke ‘her-onthulling’ van het Internationaal Homomonument op de nieuwe locatie zal plaatsvinden op zondag 26 april, vanaf 17.30 uur. Burgemeester Jozias van Aartsen zal dan een toespraak houden over de internationale samenstelling van de Haagse bevolking, de problematiek die daar omtrent speelt en de rol die het monument als icoon in de stad van recht en vrede kan spelen. Ben Baks, voorzitter van de Stichting Homomonument Den Haag Internationaal, houdt een korte speech over geschiedenis van het monument en COC-directeur Koen van Dijk zal spreken over het internationale werk van COC Nederland.