Art@Site www.artatsite.com Jacob Kneulman Jacob en de Engel
Artist:

Jacob Kneulman

Title:

Jacob en de Engel

Year:
1963
Adress:
Hoofdbureau Politie
Website:
www.wikipedia.org:
Carel Kneulman (Amsterdam, 15 december 1915 - Darp, 15 januari 2008) was een Nederlands beeldhouwer, tekenaar en graficus. Hij wordt beschouwd als een experimentele beeldhouwer maar is vooral bekend geworden als de maker van Het Lieverdje (1959) op het Spui in Amsterdam.
Hij voelde zich verwant met de Cobra-groep en richtte samen met Wessel Couzijn, Hans Verhulst, Ben Guntenaar en Shinkichi Tajiri in 1959 de Groep Amsterdam op. Van Kneulman wordt gezegd dat hij zocht naar een balans tussen de figuratieve kunst en de abstracte kunst. Hij kon, zoals hij zelf zei, 'niet kiezen tussen het figuratieve en het abstracte'.

www.buitenbeeldinbeeld.nl:
Het thema ‘Jacob en de Engel’ komt uit de bijbel, Genesis 32:25-33. Aartsvader Jacob worstelde een nacht lang met een onbekende belager. De strijd bleef onbeslist. Jacob liet de figuur echter niet gaan voordat zijn vijand hem gezegend had. De figuur wordt als engel gezien, maar ook als de demoon in de mens zelf.
Het thema komt in de kunst geregeld terug, het gevecht kan symbolisch staan voor onder andere het gevecht van de kunstenaar met zijn roeping of met zijn werk, de worsteling van de mens met zijn geloof of de worsteling tussen de mens en zijn wereld, tussen goed en kwaad.