Art@Site www.artatsite.com Marino Marini Paard en Ruiter
Artist:

Marino Marini

Title:

Paard en Ruiter

Year:
1959
Adress:
Marinipark
Website:
www.buitenbeeldinbeeld.nl:
Het centrale thema in Marini’s oeuvre is paard met ruiter. Zijn eerste werk met dit motief maakte hij in 1936 en zijn vroege beelden laten een rustige gebalanceerde ruiter zien op de rug van zijn paard. Maar na de Tweede Wereldoorlog doorbrak Marini dit klassieke evenwicht en begon meer en meer paard en ruiter in ongemakkelijke houdingen uit te beelden, de figuren stralen onrust, schrik en paniek uit. Het is zijn verwerking van beelden uit de oorlog.
De ruiters die Marini in de jaren zestig en zeventig maakte, lijken gebroken en verkoolde ledematen te hebben alsof ze door de bliksem zijn getroffen. Marini was bevangen door onzekerheid en wanhoop over de toekomst van de wereld waarboven de dreiging van de atoombom hing.
Aanvankelijk zuiver frontaal en statisch als bij de archaïsche Romeinse beelden, gaan vormgeving en houding langzamerhand overhellen naar de vroeg chinese grafceramiek der Han’s: sober gestyleerd, monumentaal en vol beweging. Aldoor wordt de deformatie verder doorgedreven: man en dier vergroeien weldra tot één massa, steeds dynamischer en steeds nerveuzer, tot alles opgaat in een wild, barok expressionisme van louter rythme en kracht.”
In het boekje ‘Marini’ uit de serie ‘Europese beeldhouwkunst schrijft Allert de Lange in 1954:
“Met een razende scheppingsdrift arbeidt Marini sedert 1936 aan een indrukwekkende hymne aan het paard. [..] Geen ander thema heeft Marini, plastisch en emotief, zo sterk geboeid en nergens anders heeft zijn stijl een ingewikkelder evolutie doorlopen.

www.stroom.nl:
Op advies van Stroom en dankzij de inspanningen van werkgroeplid Aris de Bakker is het ruiterbeeld ter gelegenheid van de renovatie van dit wijkpark, in samenwerking met de werkgroep Marinipark en de landschapsontwerper Johan Zorgman, verplaatst naar de kop van het park.
Het beeld, vervaardigd in 1959, is schoongemaakt en kreeg een gelijkvloerse sokkel.
Op de voet van het beeld werd de tekst aangetroffen: ‘Si construi, si ruppe, un canto desolato resta sul monde' ('Men bouwde, men brak af, een desolaat gezang blijft op de wereld').
Ter gelegenheid van de officiële onthulling werd in de bibliotheek Bouwlust een documentaire tentoonstelling over Marini en de receptie van dit beeld ingericht en lieten de leerlingen van het Thomas More College zich tot gedichten inspireren.
Het park werd omgedoopt tot Marinipark.

www.wikipedia.org:
Marino Marini (Pistoia, 27 februari 1901 – Viareggio, 6 augustus 1980) was een Italiaanse beeldhouwer. Hij geldt als een van de bekendste Italiaanse beeldhouwers van de moderne tijd.
Marino Marini werd geïnspireerd door de archaïsche periode in Griekenland en door de vormgeving van de Etruskische kunst. De motieven vrouwelijk naakt, portretbustes en ruiters te paard zijn de centrale thema's van Marini's werk. Zijn werk werd in de loop der jaren steeds abstracter.