Art@Site www.artatsite.com Jan van Nuenen Lichtstammen
Artist:

Jan van Nuenen

Title:

Lichtstammen

Year:
2012
Adress:
Vereniging Nederlandse Gemeenten
Website:
www.fotovaak.nl:
Lichtstammen op de Nassaulaan is misschien een onbegrijpelijke titel van een bericht, maar deze slaat op een kunstwerk van twee zuilen. Hierin worden beelden getoond van de omgeving in vier seizoenen en in het heden en het verleden. Na zonsondergang worden deze beelden ook op de gevel van het kantoor van de Vereniging Nederlandse Gemeenten ‘de Willemshof’ geprojecteerd. De projecties gaan een samenspel aan met de natuurlijke schaduwen van de paardenkastanjes.
Het kunstwerk ‘Lichtstammen’ is ontworpen door beeldend kunstenaar Jan van Nuenen.

www.denhaagdirect.nl:
Die mysterieuze zuilen op de kruising met de Sofialaan waar Andreas al over schreef, zijn onderdeel van Lichtstammen. Een kunstwerk van Jan van Nuenen ter ere van het 100-jarig bestaan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De onthulling was duidelijk geprogrammeerd als de feestelijke opmaat naar twee dagen lezingen en netwerken.
En dat is gelukt. Maandagavond 4 juni onthulden burgemeester Jozias van Aartsen en VNGvoorzitter Annemarie Jorritsma de twee Lichtstammen onder grote belangstelling van pers, buurtbewoners en deelnemers aan het veelbesproken VNGjubileumcongres op het Malieveld de komende twee dagen.
De ene zuil vertegenwoordigt het heden, met daarop afgebeeld een Paardekastanje door de jaargetijden heen. De andere het verleden, met een iep. Zo vormen zij als het ware een extra boom in de monumentale rij tegenover de Willemshof.
Uit het tijdstip op de uitnodiging kon men al opmaken het iets met lichtgeven te maken zou hebben. Om 21:30 uur begint immers de schemer op zwoele zomeravonden als deze zachtjes in te zetten. En inderdaad, in het donker schijnen zij projecties op de toren van de Koninklijke manege. Het lichtspel maakt dit kunstwerk heel bijzonder. De beelden lopen in elkaar over en zijn afhankelijk van de omgeving en de veranderende schaduwen van de bomen intens of juist dof van kleur. Eén projectie echoot zelfs de Arabesk™ op de toren. (Wellicht lezen we daarover nog eens uitgebreider terug in een serie Koninklijke Knollenhouderijen?)
www.enterthemothership.com:
Jan van Nuenen is geboren in Gilze. Hij woont en werkt in Rotterdam. Van Nuenen maakt vooral korte, experimentele animatiefilms en video-installaties. Ze worden gekenmerkt door een complex samenspel van loops, herhalingen en ritmiek, waarbij geluid een belangrijke rol speelt.