Art@Site www.artatsite.com Henk Rijzinga Gerry de Kraai
Artist:

Henk Rijzinga

Title:

Gerry de Kraai

Year:
1989
Adress:
Koningskade
Website:
www.haagsallerlei.nl:
Het beeld is in 1989 ( oorspronkelijk in het klein) gemaakt door Henk Rijzinga.
Toen de BKR dreigde afgeschaft te worden werd aan verschillende kunstenaars gevraagd mee te werken aan een grote manifestatie in Den Haag. Hij leverde hiervoor het werk 'De Kraai' wat later in het groot werd uitgevoerd en deze definitieve plek in Den Haag kreeg.
'De kraai is een slimme dief, die altijd langer leeft dan het kadaver waar hij bij zit' aldus Henk Rijzinga.

www.archief.motleysalon.com:
De man heeft een Gaastra jas aan, en een vale spijkerbroek. De vrouw is in het paars. Ze staan op de brug en glimlachen.
‘Wat leuk, dat je me dit nou laat zien Harm, ik ben dol op dit beeld.’ ‘Ja ik ook...’ ‘Wat zie jij er in?’ ‘Een kraai natuurlijk.’ ‘Ja, natuurlijk. Maar verder.’ ‘Mijzelf.’ ‘Ik ook Harm, ik ook!’ ‘Misschien weet je dan hoe ik me voel Conny.’ ‘Een dier dat te groot is voor deze wereld, maar hem toch ontstijgt, en vliegt tussen de anderen. Het luchtruim is van ons!’ ‘Nou ja, niet precies.’ ‘Je begrijpt wel wat ik bedoel, niet letterlijk natuurlijk, maar gewoon. Deel zijn van een groter geheel.’ ‘Hm.’ ‘Toch?’ ‘Ik zie het als een samenraapsel, dat zich een kraai voelt, en probeert te vliegen.’ ‘Mooi, de overwinning op de elementen...’ ‘Nee Conny!’ ‘Nou zeg.’ ‘Zie je dan niet dat het beest vaststaat op een paal! Hij is verankerd! Hij kan nooit wegvliegen! Hij is gedoemd hier voor altijd te blijven bungelen! Het leven heeft geen zin, je kunt je maar beter geen illusies maken.’ ‘Dat had je ook wel even op je profiel mogen vermelden.’ ‘Jij had anders ook wel kunnen vertellen dat je een weefteef bent.’ ‘Ik geloof dat ik maar ga.’ ‘Ja.’

www.michielmorel.nl:
Hij staat er nog steeds, roerloos, niet altijd opgemerkt. Op een paal, zwart geverfd, van Canadees cederhout. Weerbestendig, hoewel hij geleidelijk groen begint uit te slaan. Gerry de kraai is met zijn tijd meegegaan, letterlijk en figuurlijk. Onthuld op 3 juni 1989 door Hans Dijkstal, toentertijd cultuurspecialist voor de VVD in de Tweede Kamer, later in het tijdperk Fortuyn afgeserveerd als leider van de liberalen en in 2010 overleden. Die kraai is een opstandig herdenkingsteken in Den Haag, dat de ravage symboliseert die de regering na de afschaffing van de Beeldende Kunstenaars regeling (BKR) achterliet. Na het BKR-tijdperk waren vele kunstenaars op de bijstand aangewezen. Maar al te vaak werden ze afgewezen voor een beroepsonkostenvergoeding. Het kabinet weigerde toen hardnekkig het kunstenaarschap als beroep te erkennen.