Art@Site www.artatsite.com Jan Bons Hoofd, Hart en Hand Goes The Netherlands
Artist:

Jan Bons

Title:

Hoofd, Hart en Hand

Year:
1962
Adress:
Bergweg, Goes
Website:
Abstractie en figuratie
Een hand rust tegen het profiel van een gezicht. De onderste vinger is overdreven klein en de bovenste overdreven groot. Dit is geen exacte weergave van een hand. Het is eerder een eerste studie. Je ziet eenvoudige dikke vormen.
Als je om het kunstwerk loopt zie je dat het profiel van het hoofd een ronding wordt. De ronding blijkt een hart te zijn. Dat blijkt als je aan de achterkant bent van het kunstwerk. Het kunstwerk blijkt steeds eenvoudiger en abstracter te worden terwijl je erom heen loopt.
Ik houd van kunstwerken die het midden houden tussen figuratie en abstractie. Enige mate van figuratie heb ik nodig voor herkenning en om mij emotioneel te kunnen raken. Enige mate van abstractie heb ik nodig om mijn eigen beelden, ervaringen, emoties de ruimte te geven.
De hand van Hoofd, Hart en Hand van Jans Bons vind ik mooi. Ik vraag mij af: is deze persoon bedroefd of zelfs in paniek?
Het hart is voor mij te abstract. Dit is voor mij een grafisch element, dat mij niet veel doet. Het profiel is voor mij ook nét iets teveel abstract.
Het lijkt mij dat een hand, een gezicht en een hart tezamen zoiets wil zeggen als: ik denk aan jou, ik leef met je mee, ik hou van jou. Allemaal lieve gedachten.
Door Theo, www.artatsite.com

Translation
Abstraction and figuration
One hand rests on the profile of a human face. The lower finger is small, the upper is excessively big. This is not an exact representation of a hand. It is rather a study. You see simple, chunky shapes.
If you walk around the artwork, you see the profile becomes a rounded shape. The curves turn out to be a heart. This is shown when you're on the backside of the artwork. The artwork becomes simpler and more abstract during walking around.
I love art that is midway between figuration and abstraction. I need some kind of representation for recognition so I can be touched emotionally. Some kind of abstraction is needed to give space for my own pictures, experiences, emotions.
I found the hand of Hoofd, Hart en Hand (Head, Hart and Hand) by Jans Bons beautiful. It makes me wonder: is this person sad or even in panic?
The heart is too abstract for me. To me, this is a graphical element which doesn’t do me much. The profile is also a little bit too abstract.
It seems to me that a hand, a face and a heart see together something like: I think of you, I feel for you, I love you. All sweet thoughts.
By Theo, www.artatsite.com

www.wikipedia.org:
Jan Bons (Rotterdam, 2 april 1918 – Amsterdam, 22 november 2012) was een Nederlandse grafisch ontwerper, schilder, beeldhouwer en verzetsman.
Jan Bons werd in Rotterdam geboren en studeerde van 1934 tot 1936 voor tekenleraar aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Op aanraden van Paul Citroen zette hij zijn studie in 1937 voort aan de Nieuwe Kunstschool in Amsterdam, waar hij zijn toekomstige collega's Otto Treumann en Benno Premsela leerde kennen. Bons woonde en werkte vanaf 1937 als reclametekenaar in Amsterdam en moest in de Tweede Wereldoorlog onderduiken. In die periode vervalste hij persoonsbewijzen en drukte en illustreerde hij clandestiene werken, onder andere vertalingen van het werk van Franz Kafka. Na de oorlog leerde hij Gerrit Rietveld kennen, met wie hij tot diens dood in 1964 samenwerkte.