Art@Site www.artatsite.com Gerard Bruning onbekend Utrecht
Artist:

Gerard Bruning

Title:

onbekend

Year:
1975
Adress:
Europalaan, OPG
Website:
www.wikipedia.org:
Beeld uit 1975 aan de Europalaan in Utrecht, aangeboden aan de directie van OPG n.a.v. het 75-jarig jubileum van het bedrijf.

www.wikipedia.org:
Gerard Marie (Gerard) Bruning (Amsterdam, 30 oktober 1930 – Utrecht, 8 februari 1987) was een Nederlandse beeldhouwer, schrijver, graficus, fotograaf en schilder.

www.wikipedia.org:
Bruning was de zoon van Cecile van Arcken en Henri Bruning (1900-1983), katholiek dichter en essayist. Hij doorliep het gymnasium van het Canisiuscollege in Nijmegen, waarna hij aan de kunstacademie in Arnhem de opleidingen edelsmeden en, aan de afdeling decoratief en monumentaal, monumentale kunst volgde.
Na een grote reis vestigde Bruning zich in december 1955 in Cuijk. In 1957 leerde hij Wilna Haffmans (Nijmegen, 1936) kennen, die aan de academie in Arnhem de opleiding beeldhouwen volgde bij Cephas Stauthamer. Met John van de Rest organiseerde Bruning in 1957 een tentoonstelling van Nijmeegse jongeren waarvoor hij Wilna Haffmans uitnodigde. Op de academie hielp hij haar met betongieten. Na haar afstuderen in 1959 trouwden ze. Het echtpaar ging in Cuijk wonen, aan de Stationsstraat bij de kleine sigarenfabriek, waar Gerard sinds november 1957 zijn atelier had ingericht.
In 1958 kreeg Bruning de Karel de Grote-prijs voor beeldhouwkunst en toegepaste kunst van de gemeente Nijmegen. Hij realiseerde in de loop der jaren vele openbare opdrachten. Zijn Vleugelvormen uit 1983 staat aan Meer en Vaart, Amsterdam. Bij zijn postume tentoonstelling in de Commanderie van Sint-Jan in Nijmegen in 1992 verscheen een monografie over zijn leven en werk.