Art@Site www.artatsite.com Iris Bouwmeester Kalypso Breda
Artist:

Iris Bouwmeester

Title:

Kalypso

Year:
2005
Adress:
Van Coothplein
Website:
www.kunstinbreda.nl:
Ook wel gegolfde stoeprand genoemd.
De gemeente heeft Brabantse kunstenaars eind 2003 uitgenodigd een ontwerp in te dienen voor het toekomstige kunstwerk. Uit de ontwerpen die daarna werden ingestuurd, heeft de gemeentelijke commissie beeldende kunst vijf ontwerpen geselecteerd, die door de kunstenaars verder zijn uitgewerkt. Behalve het nu bekroonde kunstwerk ‘Kalypso’ van Iris Bouwmeester werden nog vier kunstwerken genomineerd.
Ook die werden voorgelegd aan de inwoners van Breda en maakten kans om op het Van Coothplein te worden vereeuwigd. De ontwerpen waren: ‘Crossing’ van Anna Thalia Benus; ‘Panta Rei’ van Dorothé Jehoel en Jos Willems; ‘Monument van de achtergelaten tas’ van Simon Kentgens en ‘Stadsgeheimen’ van Maarten en Olav Koreman. Uit de 1000 inzendingen stemden 287 inwoners van Breda voor Kalypso van Iris Bouwmeester. Inwoners van Breda hebben zelf bepaald dat dit kunststuk in het hartje van Breda moest komen te staan.

www.indebuurt.nl:
Iris noemde haar kunstwerk Calypso, naar de nimf uit de Griekse mythologie. Het heldendicht Odyssee van Homerus vertelt hoe de held Odysseus er twintig jaar over deed om naar huis te varen na de Trojaanse oorlog. Tijdens zijn reis lijdt hij schipbreuk en spoelt hij aan op het strand van Calypso. Zij wordt verliefd de zeeheld en houdt hem zeven jaar gevangen. Uiteindelijk grijpen de goden in en laat Calypso hem vrij…