Art@Site www.artatsite.com Wessel Couzijn Corporate Entity (voorstudie) Haarlem
Artist:

Wessel Couzijn

Title:

Corporate Entity (voorstudie)

Year:
1959
Adress:
Frans Hals Museum
Website:
Geweld, verscheurdheid, gebrokenheid
Verweerd groen metaal. Platen zijn gescheurd, gedeukt, geplet. Een pen met weerhaken steekt ongeveer 3 meter vooruit.
Ik zie drie personen, een lans en een pen. Een persoon met een smal hoofd en platen als schouders. Een figuur zonder hoofd en brede armen. Een karakter met een gapende opening. De lans is bijna komisch vervormd, de pen steekt gevaarlijk vooruit.
Het eerste en enige woord wat mij te binnen schiet is geweld. Dit geweld kan veroorzaakt worden door een wapen, door een mond, door miscommunicatie. Dit zijn diverse vormen van geweld maar het beeld blijft toch ééndimensionaal.
Door een dimensie toe te voegen zou het beeld genuanceerder, interessanter en ook relevanter kunnen worden. Geweld komt namelijk vaak voort uit zwakte. Geweld wordt vaak ingeperkt door zachte krachten. Geweld is ook concreet in het hier en nu van Haarlem. Door deze nuance aan Corporate Entity toe te voegen, zou het kunstwerk minder ééndimensionaal zijn.
Mijn voorstel zou zijn om het komische te versterken, De lans is al vervormd. De personages zijn nu al verknipt. Zij mogen wat mij betreft verder versmald, méér vierkant, meer vervormd zijn. Want gewelddadige personages mogen vaker uitgelachen worden.
Door Theo, www.artatsite.com

data.collectienederland.nl:
Vervaardiger : Wessel Couzijn
Titel: Corporate Entity, voorstudie
Vervaardigingsdatum: 1959
Soort object: sculptuur voorstudie
Dataprovider: Frans Hals Museum