Art@Site www.artatsite.com Saskia van der Eerden Voetganger Enschede The Netherlands
Artist:

Saskia van der Eerden

Title:

Voetganger

Year:
2003
Adress:
Hengelosestraat, Enschede
Website:
www.kunstnonstop.nl:
Dit kunstwerk is gerealiseerd in het kader van het ’KunstZinnig’ project, een serie opdrachten in de openbare ruimte voor jonge kunstenaars, geïnitieerd door het Innovatief Centrum voor Kunstenaars (ICK).
Bij de renovatie van het G.J. van Heekpark was er ruimte voor een kunstwerk bij de entree aan de Hengelosestraat. Er werd aan de Enschedese kunstenares Saske van der Eerden gevraagd een schetsontwerp te maken. Haar voorstel was om twee beelden te maken: het bij de ingang gelegen beeld ’Hartstocht’ en dit beeld genaamd ’Voetganger’.
’Hartstocht’ heeft de emoties van de parkbezoeker als onderwerp en ’Voetganger’ is meer geïnspireerd op altijd aanwezige actie in het park: kinderen spelen en klimmen, volwassenen wandelen of joggen. De benen van deze voetganger zwieren, zij zijn in actie. Door het handvat kan de voetganger er letterlijk ’op uit trekken’. Overigens kan er op dit kunstwerk gewoon geklommen worden.
Metaforen met als thema het menselijk lichaam vormen de rode draad in het werk van Saske van der Eerden. Er is vaak sprake van een woordspeling en de invalshoek is altijd origineel. ’Ik maak gebruiksvoorwerpen van lichaamsdelen’, vat ze zelf samen.

www.wikipedia.org:
Saske van der Eerden (Lierop, 30 januari 1971) is een Nederlands kunstenaar en vormgever , die woont en werkt in Haarlemmermeer.
Van der Eerden studeerde in 1996 af aan de ArtEZ, voorheen AKI, richting beeldhouwen, en in 1998 behaalde zij de titel Master of Fine Arts aan de tweedefaseopleiding DAI (Dutch Art Institute) in Enschede. Zij is gespecialiseerd in het ontwerpen en vervaardigen van kunst voor de openbare ruimte en krijgt regelmatig schetsopdrachten. Veel van haar projecten voert ze in samenwerking met haar broer Teun van der Eerden uit.