Art@Site www.artatsite.com Nick Ervinck Luizaerc Breda
Artist:

Nick Ervinck

Title:

Luizaerc

Year:
2018
Adress:
De Barones
Website:
Vies. Lelijk. Opvallend. Gek.
Zzzzo vies
Luizaerc kun je niet eten. De kleur van Luizaerc is gevaarlijk. Je bent gewaarschuwd: als Luizaerc in je buik komt, blijft het daar.
Zzzzo lelijk
Luizaerc heeft grote ballen. De ballen zijn aan elkaar geplakt. Uit deze ballen komen slurven die in elkaar overgaan. Ken je iets wat lelijker is?
Zzzzo eng
Luizaerc heeft een ongecontroleerde groei. Weet je wanneer het stoppen gaat?
Zzzzo opvallend
Luizaerc heeft alles waardoor ons krokodillenbrein wakker wordt: we zijn in levensgevaar. Door een vies, lelijk en eng ding. Geef het maar toe; we zijn ook een primitief dier. Daarom heeft dit kunstwerk alles om gealarmeerd te worden.
Zzzzo gek
Maar toch slaan wij niet alarm…
Luizaerc is een vies, lelijk en eng kunstwerk. En juist omdat het een kunstwerk is, slaan wij geen alarm. En dit is toch de reden wij een kunstwerk als Luizaerc van Nick Ervinck een glimlach geven?
By Theo, www.artatsite.com

www.kunstinbreda.nl:
Uit onderzoek van de kunstenaar naar de Jupiter-kolom ontstond een serie kleine godsbeelden. Net als in Luizado zijn archeologische vondsten zoals helmen, harnassen, borstbeelden en kolommen een directe bron van inspiratie voor de kunstenaar. De waarnemer herkent een aantal elementen, maar zal net zo goed nieuwe vormen ontdekken. Luizaerc lijkt op een bewaker of een discipel van een godheid die een onbekend heiligdom beschermt.
Dit beeldhouwwerk is tegelijkertijd angstaanjagend en fascinerend. Je kunt je afvragen of deze bewaker het rijk verbergt achter een tastbare blik op de wereld. Luizaerc vertelt bovendien over de constructie van het verleden. Elke historische periode in het verleden wordt anders geïnterpreteerd.
Luizaerc lijkt monumentaal, maar het is tegelijkertijd een bouwwerk van gaten en lacunes. Voor deze sculptuur werd de kunstenaar geïnspireerd door Henry Moore en Hans Arp, die de negatieve of negatieve ruimte als een positieve, constructieve kracht gebruikten.

www.krantvanblankenberge.be:
De in 1981 in Roeselare geboren kunstenaar Nick Ervinck is een aanstormend internationaal kunsttalent die woont en werkt in Lichtervelde. Hij maakt naast digitale prints, video's en tekeningen vooral sculpturen die hij ontwerpt op de computer. De kunstenaar versmelt natuur en techniek tot een volmaakte, futuristische wereld. Daarnaast combineert hij ook 3D-printing met handwerk.
Nick Ervinck koestert de klassieke beeldhouwkunst en laat zich inspireren door de natuurlijke vormen van onder andere Henry Moore, Barbara Hepworth, en Hans Arp. Hij haalt zijn motieven uit de bestaande wereld en transformeert ze. De laatste jaren heeft Nick Ervinck toenemende bekendheid gekregen omwille van zijn opvallende knalgele polyester sculpturen in openbare ruimtes.

www.3dprintingindustry.com:
Nick Ervinck is a Belgian artist who creates huge installations, sculptures, prints, workdrawings and animated films, exploring the boundaries between various media as he does so. He applies a number of tools and techniques, including 3D printing, to push the boundaries of sculpture, architecture and design. Using copypasting techniques in a 3D software environment, Ervinck follows the DJ model combining bits and pieces of shapes from various sources in order to create his masterpieces.

www.wikipedia.org:
Nick Ervinck (Roeselare, 1981) is een Belgisch beeldend kunstenaar van West-Vlaamse origine. Hij werkt veelal met polyester en gebruikt onder andere de 3D-print techniek.
Ervinck werd in 1981 geboren in Roeselare en groeide op in Kortemark.
Vanaf zijn vijftiende studeerde hij aan de Kunstacademie van Brugge en aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent. Hij ontwikkelde een eigen beeldtaal waarbij hij nieuwe media met de traditionele beeldhouwkunst combineerde. Na zijn afstuderen startte hij met een eigen team in zijn studio gebaseerd in Lichtervelde.
Ervinck creëert, naar eigen zeggen, een dialoog tussen ambacht en technologie en tussen het virtuele en het fysieke. Zijn vormen zijn geïnspireerd door het werk van Henry Moore (1898-1986), Barbara Hepworth (1903-1975) en Hans Arp (1886-1966). De futuristische blob-architectuur (een term van Greg Lynn) en de werken van Zaha Hadid inspireren hem eveneens. Ervinck gebruikt veelal de kleur geel in zijn werk, maar ook wel andere kleuren.
In 2008 bedacht hij in opdracht van de Stichting Liedts-Meessens twee terrassen voor die zijn site in de Gentse Zebrastraat. Het werd het werk Warsubec. Nadien volgden monumentale werken binnen publieke en private collecties, onder andere: Narztalpoks (Ons Erf, Brugge), Luizado (Gallo-Romeins Museum, Tongeren), Imagrod (Milho, Oostende), CIRBUATS (Een grote gele 'blob' in de vorm van een stoel in de Zebrastraat, Gent, waarin een bar is gevestigd), Egnoaber (Emmen). Voor het NK Wielrennen in Emmen in 2015 ontwierp Ervinck de trofee, getiteld Ennerneise.
In 2016 ontwierp hij de trofee voor de wielerkoers Gent-Wevelgem.
Ervinck onderzoekt naast zijn meer conventionele werk ook de artistieke mogelijkheden van de digitale revolutie. De grenzeloosheid van de virtuele ruimte wil hij tastbaar maken met de complexe vormen van 3D-prints die onmogelijk manueel te maken zijn (bijvoorbeeld Agrieborz uit 2009). Ervinck laat 3D-prints, animatievideo’s, digitale en ‘gewone’ tekeningen interactie met elkaar hebben.