Art@Site www.artatsite.com Menashe Kadishman Het Offer van Isaac Breda
Artist:

Menashe Kadishman

Title:

Het Offer van Isaac

Year:
1989
Adress:
Vlaszak
Website:
Wreedheid, kwetsbaarheid, oppermacht
Dit kunstwerk is verroest. Er zijn platen verlengd met bouten. Platen zijn op elkaar gelegd en vast gelast. De lijnen zijn hoekig. Dit is een ruig kunstwerk.
Als een standbeeld ook geluid kon maken, zou er iets afschuwelijks gebeuren. Dan hoorde je een huilend kind, een briesend dier. Het kind hangt hulpeloos onderuit. Het dier dreigt oppermachtig met de horens.
Als een kunstwerk een geur kon verspreiden, zou de geur van een wild dier en een transpirerend kind opstijgen.
Toch heeft het kunstwerk ook iets aandoenlijks door het babygezichtje en de hulpeloze armen.
Bij ArtAtSite wil ik geen gebruikmaken van voorkennis. Ik wil alleen schrijven over hetgeen het kunstwerk laat zien. Bij Het Offer van Isaac van Menashe Kadishman wil ik een uitzondering maken omdat het kunstwerk zo goed de dilemma’s uit het Bijbelverhaal zichtbaar maakt.
In het Bijbelverhaal krijgt Abraham opdracht van God om zijn zoon Isaac te offeren. En Abramham doet dit. Totdat God dit op het laatste moment voorkomt en opdracht geeft om een dier te offeren. Dit is een moeilijk verhaal. Gaat dit over godsdienstwaanzin? Biedt dit geruststelling omdat God uiteindelijk liefde wil? Wijst dit op de liefde van de zoon voor zijn vader?
Het Offer van Isaac van Menashe Kadishman geeft het Bijbelverhaal weer met alle wreedheid, kwetsbaarheid, waanzin, oppermacht. Wat zou ik graag willen dat dit verhaal niet zou bestaan, dat er geen waanzin maar alleen liefde zou zijn.
By Theo, www.artatsite.com

www.jonet.nl:
De Israëlische kunstenaar Menashe Kadishman is afgelopen vrijdag overleden. Zijn kist werd zondag in het Tel Aviv museum opgebaard, waar bezoekers de gelegenheid werd geboden afscheid van hem te nemen. Kadishman is zondag begraven. Zijn dochter Maya vertelde dat haar vader vrijdag in zijn geboortestad Tel Aviv in familiekring is gestorven. Hij werd 82 jaar oud.
De kunstenaar is vooral bekend van zijn portretten van schapen. Menashe Kadishman werkte tussen 1950 en 1953 als herder in kibboets Ma’ayan Baruch in het noorden van Israël. Hij was ooit schaapherder en hield zich in zijn werken bezig met de eenheid tussen mens, dier en natuur. Kadishman veroorzaakte sensatie toen hij een werk creëerde met 10.000 huilende gezichten uit ijzeren wielen in het Joodse Museum in Berlijn.
Vele werken van Kadishman bevinden zich in toonaangevende musea, beeldenparken en in openbare ruimtes van steden in onder andere Japan, Engeland, Canada, Verenigde Staten en Israël. In Nederland zijn drie werken van Kadishman te bewonderen: ‘Het offer van Isaac’ in Breda; ‘De droom’ in Dordrecht; en ‘Kissing birds’ in Leiden.

www.gewoonhanny.nl:
Na het theater lopen we de Vlaszak op, waar een zeer markant kunstwerk staat. Er wordt veel gespeculeerd over de betekenis. Het roestbruine, gevlekte werk van staal stelt de 'Binding van Isaäc' voor, gemaakt door de Israëlische kunstenaar Menashe Kadishman.
Het werk grijpt terug op het bijbelse verhaal van Abraham, die de opdracht krijgt zijn zoon Isaäc te offeren. Op het laatste moment weet een engel Abraham tegen te houden. Een ram die verstrikt is geraakt in het struikgewas, wordt vervolgens geofferd. Abraham, die zoveel deed in de naam van God, werd hiermee op de proef gesteld.

www.kunstinbreda.com:
In 1986 werd dit werkstuk voor het eerst getoond in een tentoonstelling in de Beyerd. Op advies van de Commissie voor Beeldende Kunsten besloten B&W tot aanschaf. Na twee jaar discussie over de locatie werd in september 1989 werd het beeld geplaatst op het grasveld aan de Vlaszak. De kunstenaar gaf de voorkeur aan het pleintje tegenover Concordia, maar die plaats werd afgekeurd vanwege het moeten rooien van boom. Het thema, aldus de commissie, behelst 'een universeel gegeven in de menselijke geschiedenis en heeft een optimale gestalte gekregen. De volstrekt originele verbeelding van dit thema is enerzijds representatief en heeft anderzijds een grote verstaanbaarheid voor de beschouwer'.
Het werk grijpt terug op het Oude Testament verhaal van Abraham die opdracht kreeg zijn zoon Isaac te offeren. Op het laatste moment weet een engel Abraham tegen te houden. Hij offert vervolgens een ram die in het struikgewas verstrikt was geraakt. Abraham die zoveel deed in de naam van God werd hiermee zelf op de proef gesteld.
De kunstenaar werkte zelf als herder in kibboetsen en in de kopermijnen in de Negro woestijn. Hij voltooide zijn studie in Londen en keerde daarna terug naar zijn geboortestad Tel Aviv. Tijdens een expositie in Venetië maakte de kunstenaar kennis met Frank Tiesing, later directeur van de Beyerd, het begin van zijn artistieke relatie met Nederland. Van de kunstenaar zijn er 3 werken in Nederland: ‘Het offer van Isaac’ ‘in Breda, ‘De droom’ Buddinghplein in Dordrecht en ‘Kissing birds’ in Leiden.

www.wikipedia.org:
Menashe Kadishman (Tel Aviv, 21 augustus 1932 – Tel Hashomer, 8 mei 2015) was een Israëlische beeldhouwer en schilder.
Menashe Kadishman werkte tussen 1950 en 1953 als herder in een kibboets. De ervaring die hij opdeed in de natuur, als schaapsherder, had een blijvende invloed op zijn latere carrière als kunstenaar. (De eerste keer dat schapen in zijn werk verschenen was in 1978 tijdens de Biënnale van Venetië. Hij presenteerde een kudde levende, geverfde schapen als 'living art'. In 1995 ging hij portretten schilderen van schapen (zie de fotogalerij), honderden, duizenden zelfs, alle van elkaar verschillend. Deze direct herkenbare schapenporttretten werden al snel zijn handelsmerk.)
Van 1947 tot 1950 studeerde Kadishman bij de beeldhouwer Moshe Sternschuss aan het Avni Instituut in Tel Aviv. Vanaf 1954 zette hij deze studie voort bij de Israëlische beeldhouwer Rudi Lehmann in Jeruzalem. In 1959 verhuisde hij naar Londen. Zijn eerste solo-expositie had hij in 1965 in de Grosvenor Gallery.
Zijn beelden werden in de zestiger jaren minimalistischer van aard en waren zo ontworpen als om de zwaartekracht uit te dagen, zoals in het werk Suspense (1966) of door zowel glas als metaal toe te passen, waardoor het leek alsof het metaal zweefde, zoals het werk Segments (1968). In 1968 werd Kadishman uitgenodigd voor documenta 4 in Kassel.
Kadishman bleef tot 1972 in Engeland.
Hij overleed in het Sheba Medical Center in Tel Hashomer op 82-jarige leeftijd.