Art@Site www.artatsite.com Mathew Filipowski De Vereniging Breda
Artist:

Mathew Filipowski

Title:

De Vereniging

Year:
1992
Adress:
Langedijk Ziekenhuis
Website:
Een kunstwerk dat doet associëren
De gladde lijnen van De Vereniging van Matthew Filipowski geven mij associaties met prettig, elegant, soepel, positief. De restvormen zijn interessant. Ook de wisselwerking tussen de vormen vind ik spannend.
De drie vormen prikkelen mijn fantasie. Maar toch kan ik het niet laten om in één van de vormen toch vooral horens te zien. En dan denk ik aan primitieve energie en mannelijkheid. Bij de andere hoge vorm zie ik lange haren in de wind. Sorry dat ik het zeg, maar dan denk ik aan vrouwelijkheid. Volgens mij is het écht onmogelijk om van onze primaire associaties en beelden af te komen.
Twee vormen lijken iets op elkaar en verschillen van de derde vorm. Ik weet niet goed wat ik over de derde vorm kan zeggen. Het doet mij denken aan een maag. Door dit te zien als afzonderlijke vorm, denk ik allereerst aan een zieke maag.
De Vereniging van Matthew Filipowski vind ik een prettig kunstwerk dat mijn gedachten prikkelt.
By Theo, www.artatsite.com

www.kunstinbreda.com
De hoogste sculptuur (in midden) is voornamelijk vrouwelijk van vorm en mannelijk van afmeting. Bij de rechtse figuur is dit omgekeerd. Deze twee verenigen zich in het derde beeld, de Vereniging.
Daarnaast heeft het beeld een drietal functies. Op de eerste plaats werkt het als baken, opvallend maar niet overheersend in zijn omgeving. Het kunstwerk is duidelijk te zien vanaf de beide zijden van de parkeerplaats. Op de tweede plaats wijst deze compositie op subtiele wijze naar de achtergelegen hoofdingang zonder als uithangbord te dienen. De drie vormen hebben elk een eigen manier van gebaren in de richting van waar mee moet zijn. De op de derde plaats vormen de drie elementen samen een ruimtelijke en esthetische relatie met de boom op de rotonde. De boom, een Ginkgo Biloba, een Japanse notenboom, die al het terrein was, vormde een belangrijke inspiratiebron voor de kunstenaar.
Het beeld werd geplaatst bij de nieuwbouw van het Baronieziekenhuis, de samenvoeging van het Laurensziekenhuis en Diaconessenhuis. Het beeld is gesigneerd door de kunstenaar met vermelding van het jaartal.

www.tilburgers.nl:
De kunstenaar Matthew Filipowski heeft gedurende een lange periode in Tilburg gewoond en gewerkt en is in januari 2001 naar de Verenigde Staten geëmigreerd. Daarna ontbreekt ieder spoor.