Art@Site www.artatsite.com Frans Gast Ikaros Maastricht
Artist:

Frans Gast

Title:

Ikaros

Year:
1963
Adress:
Juliana van Stolberglaan
Website:
www.wikipedia.org:
François Marie Gerardus Hubert (Frans) Gast (Maastricht, 11 november 1927 - aldaar, 11 januari 1986) was een Nederlandse beeldhouwer, tekenaar en medailleur.
Gast kreeg van 1947 tot 1951 een beeldhouwopleiding aan de Middelbare Kunstnijverheidsschool (de latere Stadacademie) en volgde aansluitend van 1951 tot 1955 een postacademische studie aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht bij onder anderen de hoogleraren Charles Vos en Oscar Jespers. In 1956 studeerde hij met een Franse studiebeurs in het atelier van Robert Couturier aan de École nationale supérieure des arts décoratifs in Parijs.
De kunstenaar woonde en werkte vanaf 1956 in Maastricht. Van 1972 tot 1986 was hij docent beeldhouwkunst, onder andere aan de Fontys Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Het werk van Gast is zowel abstract als figuratief.

www.dbnl.org:
De eerste samenwerking met Th. Boosten vond plaats in 1961 aan een L.T.S. te Maastricht, waarvoor Frans Gast een Icarus-sculptuur ontwierp met belangrijke architectonische accenten; sindsdien koos hij steeds meer voor een omgevingssculptuur die uit de architectuur zelf geboren lijkt.
Zijn opvattingen, in onderling gesprek ontwikkeld, en vooral de concrete resultaten van zijn werk, waren voor Boosten aanleiding om hem telkens weer tot samenwerking uit te nodigen. Want, schrijft Robert Franquinet, ‘Hij ziet de dienstbaarheid aan het imperatief gegeven niet als een hinder, integendeel hij gebruikt ze als fundament en uitgangspunt’.
De betonsculptuur te Wittem laat zien hoe Frans Gast trachtte te denken vanuit het object zelf en hoe hij de plastische pregnantie intoomt. Dat betekent dat de eenvoud vanzelfsprekend de virtuositeit opzij schuift.