Art@Site www.artatsite.com Jan Goossen Septum, In Gesprek met de Vorigen Eindhoven
Artist:

Jan Goossen

Title:

Septum, In Gesprek met de Vorigen

Year:
1982
Adress:
Stadswandelpark
Website:
niet statisch
Denk niet dat een vierkant statisch is.
We zien lijsten in een cirkel.
Van de lijsten zien we drie lijnen en de vierde lijn bedenken we er zelf bij.
Elke lijst haakt om de volgende.
De lijsten staan een beetje schuin.
Kies een geheel groene omgeving en laat de lijsten donkerbruin verroesten.
Klaar.
Dit is het feest van vierkanten.
Door Theo, www.artatsite.com

Ab Hofstee, directeur Kunststichting Eindhoven, uit de catalogus: Beelden en Bomen, Stadswandelpark Eindhoven, 1982:
Een beeld dat een ruimte aangeeft zonder die af te sluiten. Een beeld met architectonische ambities (misschien wel de belangrijkste verworvenheid van de moderne sculptuur). Een zevenhoek die uit zeven elementen bestaat, die op elkaar steunen.
Aangegeven ruimte, doorzichtig, betreedbaar, toch een totaal-vorm, een uitspraak die een (totaal)beeld oplevert. Een heel eenvoudige elementaire verbinding: leunen-steunen. Zeven elementen omdat minder, eenvoudig te bevatten is (te vast). En meer zou een willekeur opleveren, te chaotisch. Zaken die in het verleden met zorg gehanteerd werden in de architectuur/beeld. Vandaar de subtitel: In gesprek met de vorigen.

Ad Kraan, uit de catalogus Beelden in Noord Brabant na 1945:
In de tweede helft van de jaren zeventig en begin jaren tachtig maakt Goossen schetsen en modellen met andere uitgangspunten. Hij streeft naar beelden, waarin juist sprake is van een natuurlijke en niet van een geconstrueerde balans. In het object Septum (in gesprek met de vorigen) uit 1982, laat hij 7 U-vormige, vierkante, open raamwerken in een circelopstelling op elkaar leunen. In dit werk accentueert Goossen de ruimteomschrijvende architectonische betekenis van een open structuur met grote afmetingen.

www.wikipedia.org:
Jan Willem Goossen (Maracaibo, 9 oktober 1937 - Goes, 1 januari 2005) was een Nederlands beeldhouwer.
Na de kunstacademieperiode ontving Goossen een werkbeurs van Maison Descartes en woonde twee jaar in Parijs (1961-1962). In januari 1963 emigreerde hij naar New York en korte tijd daarna verhuisde hij naar San Francisco. In San Francisco werkte hij als beeldhouwer en plaatste in 1967 de 'Sculpture Wall' in het Golden Gate Centre in San Francisco. In 1963 was hij mede-oprichter en tot 1966 mede-eigenaar van de bronsgieterij Foundry 3 (later: San Francisco Art Foundry), samen mo de Ruijter, Dick van der Linden en Jacques Overhoff. Hij studeerde twee jaar architectuur aan het Heald College of Engineering (1965-1967) in San Francisco. Terug in Nederland (1968) woonde en werkte de beeldhouwer in Amsterdam, Drenthe (1972-1974), Eindhoven (1974-1981), Herpt / gemeente Heusden (1981-2003) en Vrouwenpolder (2003-2005). Vanaf 1983 verbouwde hij met zijn tweede echtgenote Yvette Lardinois, de Melkfabriek Sint Isidorus in Herpt tot woonhuis en ateliers. In de zomer van 2003 verhuisde het stel naar Vrouwenpolder. Op 1 januari 2005 overleed Jan na een kort ziekbed aan kanker in het ziekenhuis in Goes.
Naast beeldhouwer was Goossen docent aan het Mollerinstituut in Tilburg (1976-1989). Zijn studenten uit die tijd waren onder meer Guido Geelen, Maria Roosen, Roos Theuws, Marien Schouten, Piet Tuytel, Frank van Hemert, Yvette Lardinois, Nan Groot Antink, Sjef Voets, Paul Haentjes en Rob Moonen. Goossen had een aantal nevenfuncties. Zo was hij bestuurslid van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers, lid van de percentagecommissie in Amsterdam, lid van de toelatingscommissie van sundaymorning@ekwc en een aantal keren rijksgecommitteerde op diverse kunstacademies. Hij werd in 1970 gevraagd om mee te werken aan het Joods monument van Edu Waskowsky in Groningen.