Art@Site www.artatsite.com Florentijn Hofman Feestaardvarken Arnhem
Artist:

Florentijn Hofman

Title:

Feestaardvarken

Year:
2013
Adress:
Burgers' Zoo
Website:
whathstop
mm
what did I have a nice dinner
I am rosy
I lie on my back
I am relaxing my front legs and my hind legs
nothing now
no Whatsapp whathstop
no Twitter twitherdonot
no Instagram instagrout
mm I am relaxed
mm I am me
now it's my party
mm
By Theo, www.artatsite.com

whathstop
mm
wat heb ik lekker gegeten
ik voel mij rozig
ik ga op mijn rug liggen
ik ontspan mijn voorpootjes en mijn achterpootjes
nu even niets
geen Whatsapp whathstop
geen Twitter twiederdieniet
geen Instagram instagruit
mm ik ben ontspannen
mm ik ben ik
nu is het mijn feestje
mm
Door Theo, www.artatsite.com

www.gelderlander.nl:
Miljoenen vergaapten zich al aan zijn gele badeend en zijn andere kunst. Arnhemmers vragen zich af waar zijn feestaardvarken heen gaat, nu het moet wijken voor woningbouw. Ondertussen werkt Florentijn Hofman verder aan zijn oeuvre, dat stikt van de uitvergrote dieren, maar dat in feite over mensen gaat.
Als Florentijn Hofman (42) werk maakt voor een straat, een park, een plein of een plas, tijdelijk dan wel blijvend, dan moet het iets doen met de plek waar het komt. En met de mensen die er aan voorbij gaan. Ze moeten er door in gesprek raken met elkaar.
En ze mogen het kunstwerk vooral ook aanraken, met zn huid die moet passen in het verhaal erachter. Zoals bij het aardvarken, opgetrokken uit het spuitbeton dat het rotsdecor kenmerkte van de opdrachtgever, Burgers Zoo.
U maakt niet alleen grote objecten, u maakt ook heel veel. Heeft u een onstuitbare scheppingsdrang? Of staan de klanten in de rij?
'Beide. Ik ben voorzichtig begonnen, met één opdracht per jaar. Dat groeide geleidelijk naar twee à drie. Tegenwoordig moet elke scheet direct op Instagram. Ik wilde eerst een lijn in mijn werk hebben alvorens me te vertonen aan de wereld. Mijn eerste werken bleven daardoor nog vrij anoniem. Beukelsblauw zorgde voor de ommekeer. Toen merkte ik de kracht van het internet. Het eerdere werk kwam ook aan het licht en potentiële opdrachtgevers stroomden toe. Zo meldde in 2006 Saint Nazare in Frankrijk zich voor de eerste grote badeend.'
Veel van wat u maakt, verdwijnt na een tijdje weer. Moet u niet scheppen voor de eeuwigheid?
'Ik werk in de openbare ruimte, maar ik vind het ook mooi om die weer terug te geven. De kunst zit voor mij in verwondering en verbeelding, in het oproepen van emoties. Dat kan in een split second gebeuren en daarna weer verdwijnen. Haal je het weg, dan ervaar je weer hoe het er voor die tijd was, maar je voelt ook de leegte nadat is weggehaald wat je had toegevoegd.
Zo gaat het straks ook alt feestaardvarken weg gaat uit het Bartokpark in het centrum van Arnhem. De tijdelijkheid houdt het fris. Er zal even vreemd gekeken worden als het weg is, maar de mensen zullen ook weer ervaren hoe kostbaar ruimte is. Totdat het weer wordt bebouwd, met woningen. Zo gaat het, in de tijd, er wordt gebouwd en afgebroken. Dat heb ik laten zien met Beukelsblauw. Door de blauwe latex die over de panden was geschilderd, leek het of ze al weg waren, of de blauwe lucht daar al was.'
'Controversiële kunst is niet mijn ding. Ik ben meer van de fluwelen handschoen. Als je mensen tegen de haren in strijkt, hoe kun je dan je boodschap overbrengen? In Moskou werden jonge kunstenaars vastgezet omdat ze een lul aan de onderkant van een ophaalbrug hadden geschilderd, als gebaar van afkeuring jegens Poetin. Als die brug werd opgehaald, zag je die lul recht omhoog staan. Shock-art. Respect, maar heb je daar straf voor over? Ik wil het doen op een manier waarbij iedereen zich fijn voelt. Ik houd niet van ruzie. Als je afstad neemt van jezelf, kun je milder zijn en de ander meer omarmen.
Je moet wel eerlijk blijven. Ik wind er geen doekjes om als ik met opdrachtgevers spreek. Het moet op mijn manier. Als het niet goed voelt, stap ik eruit. Er komen geen aanpassingen, geen varianten. In China heb ik een vergadering meegemaakt, met veertig man aan tafel. Op het eind schuift de CEO aan en zegt: kun je niet een hertje maken? Dan valt het stil. Daar zit de kunstenaar, maar de grote baas ook. En dan zeg ik: nee, dat doe ik niet, als je een hertje wil, kun je een decoratiebedrijf inhuren. Als je inhoud wil, mijn visie op een plek, dan laat je het open.

www.designboom.com:
Florentijn Hofman was commissioned by the Burgers' Zoo in Arnhem, Holland to create a site specific work in celebration of its 100th anniversary. as a result, the dutch artist has envisioned 'Feestaardvarken' (partyaardvark), a 30 meter long concrete aadrvark that can be climbed upon and interacted with.
The burrowing animal with signature lrs wears a golden party hat and is positioned splayed out on its back - probably just too tired from all the festivities!

www.gelderlander.nl:
Het aardvarken in het Bartok Park, een cadeau van dierentuin Burgers' Zoo aan Arnhem, moet na 6 jaar verhuizen. Op de plek tegenover Rozet komt een complex met 55 appartementen.
De bewoners van de voormalige Saksenweimar-kazerne in Arnhem willen het beeld van het aardvarken van kunstenaar Florentijn Hofman graag adopteren.

www.burgerszoo.nl:
Koninklijke Burgers' Zoo bestaat dit jaar honderd jaar. Dé aanleiding om de Arnhemmers en de bezoekers van de stad een cadeau te geven om de hechte band van het dierenpark met Arnhem te benadrukken en de hoop uit te spreken dat deze band nog heel lang blijft bestaan. Het cadeau? Het 'Feestaardvarken', een enorm kunstwerk van Florentijn Hofman.
Het Feestaardvarken heeft een nachtje in de Arnhemse binnenstad doorgefeest en heeft het zich daarna gemakkelijk gemaakt in de heide van het Bartokpark. Met z'n feesthoedje nog op wordt-ie nu langzaam wakker.

www.burgerszoo.nl:
Humor, sensatie, maximale impact. Kunstenaar Florentijn Hofman (Delfzijl, 1977) gaat niet voor minder. Zijn beelden zijn groot, heel groot. En ze maken indruk. Kijk bijvoorbeeld naar Rubber Duck (2007), een gigantische gele badeend van 26 meter hoog. De badeend reist de wereld rond. Even stilstaan en kijken. Echt kijken. En eventueel een foto maken. Een ontmoeting met één van Hofman's spraakmakende beelden nodigt hiertoe uit. Hofman: 'Mijn beelden brengen rumoer, verbazing en een glimlach. Ze halen mensen even uit hun dagelijkse routine. Voorbijgangers houden stil bij een beeld, stappen van hun fiets en knopen een gesprek aan met andere passanten. Mensen maken weer contact met elkaar. Dat is de werking van mijn beelden in de openbare ruimte'.