Art@Site www.artatsite.com Henk Hofstra Boven Water The Netherlands
Artist:

Henk Hofstra

Title:

Boven Water

Year:
2010
Adress:
Lelybaan, Lelystad
Website:
www.flevolanderfgoed.nl:
Het kunstwerk is 7,5 meter hoog en bestaat uit een blauw gespoten plein van 1500 vierkante meter, een wit hoofd van 5 meter hoog met fel blauwe ogen en het water tot aan de lippen en bovenop een levensgrote man met een koffertje.
In dit kunstwerk kan iedereen zich wel herkennen. Het water staat hem aan de lippen. Juist die actualiteit laat je even stilstaan. En daarnaast zorgt de grootte van het kunstwerk vanzelf dat je even stilvalt. In Nederland kennen we het spreekwoord: "het hoofd boven water houden" wat betekent dat je financieel rond kan komen, dat je juist genoeg geld hebt om te kunnen leven.
Op de website van Hofstra staat het volgende te lezen: "De meeste mensen houden hun hoofd boven water, maar sommige mensen houden hun hoofd meer boven water dan anderen." (met dank aan George Orwell)".

www.michaelstruisadvies.nl:
Standbeelden die in het voormalig oostblok de afgelopen decennia van hun sokkel zijn gehaald, sieren hier het straatbeeld. Ing. Cornelis Lely, grondlegger van de Zuiderzeewerken als inspiratiebron voor de Russische revolutie. Lelystad, Stalingrad, Leningrad ... Als een van de weinigen in Nederland is er een plaatsnaam naar de staatsman genoemd. Dreesstad, Ruttedijk, Kokdam, Thorbeckeburg? Nee, de drooglegger van deze plek kreeg zijn eeuwige roem!
Er zijn meer overeenkomsten met het ijzeren gordijn. Hier kan je als mens onmogelijk met je hoofd boven het maaiveld uitkomen. De natuur is overweldigend, de ruimte groot, het water diep en de lucht zuiver.

www.wikipedia.org:
Henk Hofstra (Terwispel, 1952) is een Nederlandse kunstschilder, beeldhouwer en grafisch ontwerper. Hij werkt in Friesland.
Hofstra is geboren in 1952. Op 17-jarige leeftijd ging Henk Hofstra naar de kunstacademie Artibus in Utrecht. Na een jaar stopte hij met de opleiding. Enkele jaren later ging hij naar de Academie Minerva in Groningen waar hij eind jaren zeventig afstudeerde.
Hofstra schildert in een figuratieve stijl. Zijn onderwerpen kunnen als typisch Nederlands worden gekarakteriseerd, koeien, tulpen, (polder)landschappen en stadsgezichten. Zijn werk is sinds de jaren tachtig regelmatig in binnen- en buitenland geƫxposeerd, onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen en New York.
Hofstra was tevens betrokken bij diverse kunstprojecten. In 2007 kreeg hij van het gemeentebestuur van zijn woonplaats Drachten de opdracht om het straatbeeld te verfraaien. Hij liet een straat, waar eerder de Drachtstervaart liep, blauw verven en noemde het project Water is leven. In Leeuwarden maakte hij in 2008 achttien reusachtige spiegeleieren voor het Zaailand. Aan het eind van 2008 werd het kunstwerk verwijderd vanwege de herinrichting van het gebied. In 2010 realiseerde hij in Lelystad het project Boven Water.