Art@Site www.artatsite.com Frank Bolink, Gerard Koopman Boothuis The Netherlands
Artist:

Frank Bolink, Gerard Koopman

Title:

Boothuis

Year:
2010
Adress:
Rutten, Lemmer
Website:
www.flevolanderfgoed.nl:
Het 'Boothuis', ook wel 'Huis met schip' genoemd, verwijst naar de geschiedenis van de Noordoostpolder. Het ongeveer tien meter hoge huis heeft een zadeldak. Het puntdak wordt doorboord door een stoomboot, alsof er een tsunami heeft plaatsgevonden. Het idee achter het kunstwerk is; waar vroeger zee was staat nu een huis en wordt gewoond. Het kunstwerk verbindt het verleden met het heden. De boot geeft het zeeniveau uit de tijd voor de inpoldering aan, terwijl het huis stevig verankerd staat in de huidige polder. De symboliek is door de voorbij razende automobilist meteen te herkennen en dat is de bedoeling van de makers.
Gerard F. Koopman is op 17 februari 1938 geboren in Enschede. Van 1953 – 1957 studeerde hij aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede aan de afdeling architectonische vormgeving en is architect en beeldend kunstenaar. In 1957 werd hij stagair op de afdeling decorbouw bij de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) en startte in 1960 zijn eigen architectenbureau.
Frank Elebert Bolink is op 31 januari 1943 geboren in Enschede. Zijn vader Jan Hendrik Bolink (1913 – 1998) was aan de Koninklijke Academie in Den Haag opgeleid tot tekenleraar. In 1936 vestigde hij zich als vioolbouwer en reparateur in Enschede. Van 1952 – 1975 was vader Jan docent en adjunct-directeur aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede waar Frank van 1960 – 1964 werd opgeleid tot binnenhuisarchitect. In 1964 startte Frank Bolink zijn eigen bureau. Later treedt hij ook als schilder, beeldhouwer en keramist naar buiten.

www.flevopost.nl:
Het 'Ketelhuis', dat naast de A6 bij de Ketelbrug staat, is inmiddels wereldwijd bekend. Het 'Boothuis', dat vandaag in aanwezigheid van de kunstenaars werd gedoopt, is een vervolg op het monument bij de Ketelbrug. Het idee is hetzelfde: daar waar vroeger zee was, staat nu een huis en wordt gewoond. Het 'Boothuis' is uitgevoerd in cortèn staal en zal na verloop van tijd een meer egale kleur krijgen.