Art@Site www.artatsite.com Daniël Libeskind Polderland Garden of Love and Fire  Almere
Artist:

Daniël Libeskind

Title:

Polderland Garden of Love and Fire

Year:
1997
Adress:
Pampushavenweg
Website:
rechthoekig, gebogen, geknikt, gevouwen
Een scherm van glimmende panelen staat midden in een open vlakte. De panelen zijn rechthoekig, gebogen, geknikt, gevouwen. Zij staan in elkaars verlengde en vormen een hermetisch geheel.
Het duurt lang voordat ik de leegte rondom dit kunstwerk doorkruist heb. Dit kunstwerk neemt het open veld geheel in beslag. Ik zie rechte lijnen, een vlak, enkele kleuren (groen, grijs) tegen een bewegingsloze lucht. Hier gebeurt iets dat onontkoombaar is.
Dichterbij gekomen verandert het beeld van grijs-groen-blauw naar grijs. Ik zie alleen nog metalen schermen die op elkaar lijken. Of toch, ik zie verschillen. De platen haken in elkaar, steunen elkaar, staan geschakeld, geven elkaar ruimte. Door er langs te lopen zie ik overgangen in grijstinten, verticale lijnen en schaduwen, glinstering van de zon tegen het glimmende metaal. Dit gaat eindeloos zo door. Een herhaling doet iets met mensen. Ik ga er even vanuit dat dit nooit meer voorbij gaat. Ik voel een beklemming. De samengestelde wand heeft macht over mij en is hermetisch gesloten. Ik voel een opluchting op het moment dat dit ophoudt.
Daniel Libeskind weet met Polderland Garden of Love and Fire beklemming, angst en bevrijding voelbaar te maken.
Door Theo, www.artatsite.com

www.flevolanderfgoed.nl:
Daniel Libeskind bouwde het kunstwerk op uit vijf lijnen. Drie smalle kanalen verbinden denkbeeldig de drie Europese steden Almere, de locatie van het kunstwerk, Berlijn, de woonplaats van Libeskind en Salamanca, de geboortestad van Juan de la Cruz. De drie kanalen worden doorsneden door een betonnen strip waarop in het grind een labyrintachtige aluminium sculptuur geplaatst is. De sculptuur symboliseert het zoeken naar de zin van het menselijk bestaan. De vijfde lijn is een wandelpad met bruggen over de kanalen.
Lijnen spelen een belangrijke rol in het werk van Libeskind. De lijn staat voor de grens maar tegelijkertijd voor de verbinding. Zo verbeeldt de lijn onder meer de onderlinge relaties tussen mensen en instellingen in de samenleving. Polderland Garden of Love and Fire’ is een plek om te reflecteren op het verleden en te dromen over een betere toekomst. In 2017 is het kunstwerk gerestaureerd en op 4 oktober opnieuw onthuld.

www.flevolanderfgoed.nl:
Daniel Libeskind is op 12 mei 1946 in het Poolse ?ód? geboren uit een huwelijk van twee Joodse Holocaust-overlevenden. In 1957 vertrokken zij naar Israël. In 1960 emigreerde de familie naar de Verenigde Staten, waar Libeskind vijf jaar later Amerikaans staatsburger werd. Hij studeerde muziek in Israël en New York, stond als accordeonvirtuoos op de bühne en verliet vervolgens de muziek om architect te worden. Van 1965 – 1970 studeerde Libeskind architectuur aan de Cooper Union School for Architecture in New York en van 1970 – 1972 geschiedenis en architectuurtheorie aan de Universiteit van Essex in Engeland, Groot Brittannië. Sinds 1989 woont en werkt Daniel Libeskind in Berlijn.
Libeskind laat zich in zijn werk vaak inspireren door de schilderkunst, de muziek en de wiskunde, maar ook door de historische context van een locatie. In veel van zijn werk speelt de leegte, het niet-aanwezige een grote rol. Libeskind is gefascineerd door de lijn, niet alleen als geometrisch principe maar ook als een uitdrukking van de loop van het leven.
Hij ontwierp onder meer het Jüdisches Museum Berlin en het Imperial War Museum te Salford (GB). Ook ontwierp hij voor het Royal Ontario Museum in Canada het Michael Lee-Chin Crystal. Met zijn reputatie als architect van het gedenken was Libeskind de aangewezen man om het World Trade Centre te herbouwen. Op voorspraak van Gouverneur Pataki won hij de prijsvraag uiteindelijk ook, hoewel de jury in eerste instantie voor Ravel Viñoly koos. Het hoofdgebouw, de Freedom Tower, wordt een toren van 514 meter hoog. Het wordt de eerste keer dat Libeskind zich aan een wolkenkrabber waagt.
In 1989 heeft hij op verzoek van de gemeente Groningen het masterplan ontworpen voor het project Stadsmarkering, ter gelegenheid van het 950-jarig bestaan van de stad Groningen in 1990. Van tien ontwerpers, onder wie ook Libeskind, zijn rond en in de stad werken geplaatst. Van Libeskind is in 1997 bij Almere het landschapskunstwerk Polderland Garden of Love and Fire onthult.