Art@Site www.artatsite.com Olaf Metzel Starting Point Apeldoorn
Artist:

Olaf Metzel

Title:

Starting Point

Year:
2002
Adress:
Baron Sloetkade
Website:
Fris element dat midden in het leven staat
De piramide is honderd procent monumentaliteit. Bij Starting Point van Olaf Metzel blijft dit overeind, ook al is het gemaakt van eenvoudig materiaal. De staven van Starting Point hebben kleuren uit een verschillend kleurenpallet; zowel primaire, secundaire, vergrijsde, verzadigde kleuren. De achtergrondskleur en ‘klodder’ van elke staaf geven elk een andere sfeer. De staven geven tezamen een kleurenrijkdom zo rijk als het leven zelf.
De groene bolder bovenop de stapel associeer ik met een strak gesnoeide struik. Dit staat in contrast met de rechte lijnen van de basis.
De basis is gemaakt met materiaal van stad. De bekroning is gemaakt van materiaal uit de natuur. Dit kunstwerk is geschikt voor elke locatie: midden in de natuur valt het monumentale karakter op. In de stad geeft de bekroning frisheid.
Starting Point van Olaf Metzel is een monumentaal fris element dat midden in het leven staat.
By Theo, www.artatsite.com

Vertaling
Fresh element in the middle of life
The pyramid is one hundred percent monumentality. Olaf Metzel keeps this with Starting Point, even though simple material is used.
The bars of Starting Point have colors from a different colour palette; primary, secondary, saturated colors, grey-colors. The background-color and 'clot’ of each bar give an different atmosphere. The bars have colours as rich as life itself.
I associate the green bitt on top of the pile with a tightly clipped shrub. This is in contrast with the straight lines of the base.
The base is made of material of the city. The crown is made of material from nature. This artwork is suitable for any location: the monument stands out in the middle of nature. The freshness is crowing in the city.
Starting Point of Olaf Metzel is a monumental fresh element in the middle of life.
By Theo, www.artatsite.com

www.collectiegelderland.nl:
'Starting Point' is een cadeau van de Apeldoornse bevolking bij het afscheid van haar oud-burge-meester Harm Bruins Slot.
De locatie voor het werk, aan de oostzijde van het kanaal, was een gegeven dat Metzel als uitgangspunt nam. Het beeld moest namelijk deze zijde van de stad meer bij het centrum trekken. Zo'n beeld moet niet alleen van veraf waarneembaar zijn, zo redeneer¬de Metzel, maar het moet ook gebruikt kunnen worden.
Zo werd 'Starting Point' een ontmoe¬tingsplaats voor mensen uit de omgeving, waar¬op geklommen en gezeten kan worden.
Op het eerste gezicht is het vooral een vrolijke stapel gekleurde, polyester balken die lukraak op elkaar lijken te liggen en waarop Metzel wat verfsporen heeft achtergelaten. Maar wie verder kijkt ziet dat er wel degelijk een structuur aan ten grondslag ligt.
Met een zeshoek als basis bouwde Metzel een toren, die via vijfhoek en vierhoek eindigt in een driehoek waarop vier losse balken liggen. Het kleurige geheel wordt bekroond door een veel¬kantige groene steen, als een soort diamant.

www.wikipedia.org:
Olaf Metzel (Berlijn, 1952) is een Duitse beeldhouwer en installatiekunstenaar.
Metzel studeerde van 1971 tot 1977 in Berlijn beeldhouwkunst aan de Hochschule der Künste Berlin en de Freie Universität Berlin.
In 1984 nam hij deel aan de groepstentoonstelling Von hier aus – Zwei Monate neue deutsche Kunst in Düsseldorf. In 1987 werd hij uitgenodigd voor documenta 8 in Kassel en Skulptur.Projekte in Münster. Ook bezocht hij dat jaar Villa Massimo in Rome met een beurs van de Deutsche Akademie Rom Villa Massimo. In 1994 kreeg hij de Arnold-Bode-Preis in Kassel en in 1996 de Kunstpreis der Stadt Darmstadt. In 1997 werd hij wederom uitgenodigd voor Skulptur.Projekte.
Sinds 1990 is Metzel hoogleraar beeldhouwkunst aan de Akademie der Bildenden Künste München. Van 1995 tot 1999 was hij er ook rector. De kunstenaar leeft en werkt in München.