Art@Site www.artatsite.com Jan Jacobs Mulder Teken Haarlem
Artist:

Jan Jacobs Mulder

Title:

Teken

Year:
1982
Adress:
Spaarne
Website:
www.haarlemsbeeld.nl:
Voor 'Teken' liet Jan Mulder zich inspireren door het dynamische karakter van de locatie. Het Spaarne is een drukke vaarroute en bevindt zich hier naast een veelgebruikte verkeersweg. Op deze plek moest een kunstwerk verrijzen dat als teken kon dienen voor de vele verkeersstromen en wat richting en sturing kon geven in de drukte. Er was destijds redelijk wat kritiek op het gebruik van Cortenstaal als materiaal, maar Mulder vond juist dat dit materiaal met zijn aardse, grove kleur en textuur, op een levendige plek als deze goed tot zijn recht zou komen. Aan de kop van de Lange Herenvest, aan de kade van het Spaarne staat een grof, industrieel ogend werk van de hand van Jan Mulder. Mulder zat tot 2005 in het bestuur van de Vishal in Haarlem en heeft over de jaren een indrukwekkende naam opgebouwd als Haarlemse kunstenaar. Hij was aanvankelijk voornamelijk bezig met schilderwerk, maar vanaf 1970 legde hij zich steeds meer toe op het creëren van ruimtelijk werk en hij heeft onderhand vele werken in de openbare ruimte van Haarlem staan.

Haarlemse MuNUmenten:
Een filmisch portret uit 2011. Van de Haarlemse kunstenaar ('Visueel artiest') Jan Mulder. Het gaat over carnaval, vrolijkheid, genot, de kou, het mooie, verraad, de dood, de huidige vrouw, de Heer, het lichaam, tekenen, gebeurtenissen, schrijven, het woord, dromen, treurigheid, tuttelstraat, Schipholgenot en verlangen naar het ander.

www.wikipedia.org:
Jan Jacobs Mulder (Medan, 1940) is een Nederlands schilder, beeldhouwer en schrijver.
Mulder werd geboren in Nederlands-Indië uit Nederlandse ouders. Hij bracht zijn kleuterjaren door in een Jappenkamp. Later keerde de familie terug naar Nederland. Mulder werd opgeleid aan de Rijksnormaalschool voor Tekenleraren in Amsterdam, als leerling van Theo Michels en Hens van der Spoel. Hij was aanvankelijk actief als schilder en had zijn atelier in de Stompe Toren in Spaarnwoude. In 1967 won hij de de eerste prijs voor schilderkunst bij een prijsvraag van het KunstenaarsCentrumBergen.
Na 1970 ging Mulder zich toeleggen op ruimtelijk werk, hij is als beeldhouwer autodidact. Naast kunstenaar was hij docent aan de Arnhemse Academie van Bouwkunst (1973-1984) en onder meer bestuurslid (1997-2005) van de Vishal in Haarlem. In 1991 debuteerde hij als schrijver met zijn roman Jacob's wapen, over een opgroeiende jongen die met zijn moeder in een vrouwenkamp wordt opgesloten.
In 2010 werd Mulder benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.