Art@Site www.artatsite.com Herbert Nouwens Graag, Lustige Witwe Hoorn
Artist:

Herbert Nouwens

Title:

Lustige Witwe

Year:
2017
Adress:
Visserseiland
Website:
the making of
Men neme een lange plaat.
Vouw deze langzaam over de gehele lengte, maar niet zover dat de plaat zou kunnen breken.
Beweeg de onderste hoek in een vorm zoals een ballerina haar voet naar de andere brengt.
Buig de uitstekende randen naar binnen en zorg dat zij op een spannende manier naar elkaar wijzen.
Maak jezelf nu boos. Druk op de bovenkant; nét zolang dat dit ineens omklapt. Neem nu afstand en laat dit geheel op je inwerken.
Ruk tenslotte de top er in één krachtige beweging vanaf. Er komt hitte en energie vrij. Benut deze hitte om de vrijkomende vorm te laten versmelten zodat één spannend kunstwerk ontstaat.
En zo heb je ‘Lustige Witwe’ gemaakt. Vraag het Herbert Nouwens maar.
Door Theo, www.artatsite.com

www.herbertnouwens.nl:
Herbert Nouwens (Oegstgeest, 1954) is een Nederlandse beeldhouwer die voornamelijk in staal werkt. Na zijn opleiding aan de Stadsacademie en de Jan van Eyckacademie in Maastricht, woonde en werkte hij een aantal jaren bij Kasteel Arcen. In 1986 vertrok hij naar Amsterdam. Hij werkte daar lang op het terrein van de Westergasfabriek. Toen dat werd omgevormd tot een cultuurpark, vertrok hij uiteindelijk naar Slochteren in Groningen, waar hij in een voormalige melkfabriek een oude droom kon realiseren, namelijk wonen én werken op dezelfde plek.
Al tijdens zijn academie raakte Herbert Nouwens gefascineerd door staal: lassen, snijden, smeden. Dit materiaal zit in zijn genen. Zijn vader had een smederij en ook beide grootvaders waren smid. Het stugge, ogenschijnlijk onbuigzame staalharde materiaal vormt zich onder de lasvlam in ijn handen tot kwetsbare en emotionele, lijfelijk te ervaren beelden.
Nouwens werkt het liefst met materiaal dat al een leven achter de rug heeft en is gedeukt, gevouwen, gepatineerd door tijd en gebruik. Het materiaal is buigzaam, je kunt het bouwen en het na verloop van tijd maken. Nouwens buit die kwaliteiten van het materiaal uit tot op het bot.

www.buitenbeeldinbeeld.nl:
Nouwens had twee grootvaders die smid waren en de smederij van zijn vader was aan huis. Werken met ijzer zit als het ware in zijn bloed. Het staal van Herbert Nouwens heeft vaak al een heel leven achter de rug. Hij bewerkt scheepswanden, geplooid door aanvaringen, en ander reststaal.

www.wikipedia.org:
Hij volgde een lange ontwikkeling van figuratief beeldhouwer naar de abstracte beeldhouwer die hij van de jaren tachtig af werd. Zijn grote voorbeeld is de Amerikaanse beeldhouwer David Smith. Staal is het materiaal waarmee Nouwens werkt. Tot 2004 werkte hij Nouwens in diverse ateliers in Amsterdam (o.a. op het terrein van de voormalige Westergasfabriek). Nouwens woont en werkt sinds 2004 in een voormalige melkfabriek in het Groningse Slochteren.
Zijn stijl laat zich niet eenvoudig omschrijven: niet constructivistisch, niet minimalistisch (al schuwt hij het minimalisme niet) en geen popart. Zijn werk sluit aan bij dat van de Engelse naoorlogse generatie beeldhouwers, zoals Anthony Caro, Phillip King, Eduardo Paolozzi en anderen.

www.stichtingindenbeginne.nl:
Langs de langgerekte kustlijn van Hoorn groeit een beeldenroute die een stevige wandeling rechtvaardigt. De organisatie achter deze route is stichting In Den Beginne, die regelmatig beeldhouwers uitnodigt om hun beelden te tonen. De route begint vanaf schouwburg Het Park aan de Westerdijk en loopt door via de Vuurtoren op het Visserseiland, langs het Oostereiland, het Julianapark tot en met de Schelphoek aan de Schellinkhouterdijk. Thema van de doorlopende expositie is Land-Water-Dialoog.